Menu

.      

Hoidke järv puhtana!

Tamula järvest möödunud nädalal võetud proovist avastatud ulatuslik reostus võib olla kõigest ehmatus, sest ametlikult kinnitamata andmetel uues, sel nädalal võetud proovis reostus puudub. Teisalt juhib selline ehmatus tähelepanu vajadusele järv puhtana hoida.

Seda, miks reostus järves tekkis, ei oska täpselt keegi öelda. Ühelt poolt võib see olla inimlik eksitus, teiselt poolt võib olla tegemist kellegi pahatahtliku tembuga. Näiteks tühjendas keegi oma haagissuvila poti sisu järve just enne proovi võtmist. Või valas keegi halvaks läinud supi üle purde järve.

Tamula järvest avastatud Escherichia coli bakterite suur hulk viitab värskele reostusele. Seevastu teist tüüpi bakterid, soole enterokokid olid normis. See tähendab, et järves pole pikaajalist reostust.

Õnneks on Tamula järv piisavalt suur, et suuta värske ja väiksem reostus nii-öelda alla neelata. Aga kui reostus on suurem ja pikaajaline, võib see tähendada järve sulgemist suplemiseks pikkadeks kuudeks. See omakorda tähendab, et laste suvised ujumiskursused jäävad ära ning folkloorifestivali külalised peavad suplemata läbi ajama. Kokkuvõttes mõjub reostus järves halvavalt kogu Võru linna turismi- ja puhkemajandusele ja mõjutab seeläbi kõiki linnaelanikke.

Tamula praegune reostus on seda kummalisem, et suuremad reostajad on suudetud likvideerida. Nii ei voola järve enam piimakombinaadi saast, samuti on juhitud paari viimase aasta jooksul mujale Jüri ja Kreutzwaldi tänava sademevesi, mis senini järve suubus. Ühtlasi on karmistunud keskkonnanõuded sundinud Koreli oja äärseid majaomanikke lõpetama reovee ojjasuunamise. Sellega on isetegevust vähemaks jäänud ning kokkuvõttes saavad kõik Võru linna elanikud ja külalised nautida puhtamat ja tervislikumat elukeskkonda.

Tamula värske reostus on justkui tõrvatilk meepotis, millel pole veel laiaulatuslikku mõju ja tuleb loota, et see nii jääbki. Muidu on tegemist ohuga nii keskkonnale kui ka inimeste tervisele, mille põhjused vajavad uurimist.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD