Menu

.      

Linnavõimu võimetus

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru linnavõim on näidanud seoses riigi või linna maale püsti pandud ebaseaduslike ehitistega erakordset võimetust.

Võrumaa Teataja kirjutas juba 2012. aasta kevadel, kuidas ettevõtjad Indrek Klampe ja Meelis Raam on hõivanud omavoliliselt ligi 1000 ruutmeetrit riigi sotsiaalmaad ning rajanud sinna erinevaid ehitisi. Maa on piiratud aiaga ning sellele avalik juurdepääs puudub. Ühtlasi on aiaga takistatud juurdepääs avalikule veekogule, samuti päästeautodele veevõtmiseks. Võru abilinnapea Kristjan Võrno andis 2012. aasta juuni algul välja karmi korralduse Koreli oja ranna ja kalda ehituskeeluvööndis olevate rajatiste eemaldamiseks 30 kalendripäeva jooksul. Sellele korraldusele keegi ei reageerinud ning Võru eelmine linnavõim vingerdas selles küsimuses vastustest kõrvale.

Uus linnapea Anti Allas lubas enne ametisse asumist hakata ebaseaduslike ehitiste asjaga tegelema, aga sinnapaika see lubadus jäigi. Ebaseaduslike rajatiste likvideerimisest pole kippu ega kõppu.

Asi on veelgi hullem. Klampe ja Raami eeskujul on hakanud ebaseaduslikke ehitisi rajama isegi Võru linnavolikogu liige. Koreli oja kaldale on ilma loata sauna püsti pannud Halliki Karba, kes on volikogu keskkonnakomisjoni esimees, ehk kes peaks just hea seisma oja käekäigu eest. Nüüd on ta ise üks võimalik oja ja sellega koos terve Tamula järve reostaja. Karba on ühtlasi volikogu revisjonikomisjoni liige, kes teeb järelvalvet Võru linna asutuste tegevuse üle. Nüüd on ta ise jäänud vahele olulise rikkumisega.

Klampe, Raami ja Karba tegevus on võrdväärne sellega, kui mõni huviline läheb Roosisaarele ja ehitab sinna, näiteks Kuningatalu juurde omale sauna. Selle peale kutsuks Kuningatalu pidaja, linnavolikogu liige Silja Suija politsei ning skvotteril kästakse oma asjad kiiresti kokku korjata.

Ebaseaduslik riigi või linna maale ehitamine on vargus. Samasugune vargus nagu poest asja varastamine. See on vargus kogu ühiskonna tagant, sest varastatud maa kasutamise eest jäetakse maamaks maksmata.

{fcomment}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD