Menu

.      

Ehitad linna maale keelualale ja JOKK

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võrus on lühikese ajaga kerkinud esile juba kaks linna maale ebaseadusliku ehitamise juhtumit – kõigepealt tuli 2012. aasta kevadel avalikuks Indrek Klampe ja Meelis Raami juhtum ning sama aasta sügisel tuvastas keskkonnainspektsioon Koreli oja kaldal volikogu liikme Halliki Karba ebaseadusliku ehitise. Kummagi juhtumi puhul pole mingit karistust järgnenud ja tundub, et maa omavolilistel hõivajatel jääb veel õigust ülegi. Nimelt ei ole omavalitsus võimeline selliste juhtumite puhul midagi ette võtma ning sohitegijad pääsevad puhta nahaga.

Karba juhtumit uurides tuleb välja, et linna maale ehitamine on teda päästnud keskkonnainspektsiooni järelvalvemenetlusest ja võimalikest ettekirjutustest. Sellise koha peale ehituskeeluvööndisse sauna rajamine oleks tähendanud kohest nõuet see ehitis sealt minema viia. Kuivõrd saun oli linna maa peal, pöördus inspektsioon esmalt kirjaga linnavalitsusse ja saanud vastuseks, et linn tegeleb asjaga edasi, jäi asi sinnapaika. Nagu selgub, pole linnavalitsus selle asjaga edasi tegelenud ja tänu sellele on Karba saanud mitu aastat ehituskeeluvööndi hüvesid nautida. Kõige kurvem asja puhul on see, et Karba oli ise teadlik võõrale maale ebaseadusliku hoone rajamisest ja ei teinud sellest väljagi. Sellise asja puhul ei saa kuidagi rääkida ausast juhtimisest, mida sotsiaaldemokraadid Võrus võimule tulles lubasid. Vastupidi, tegemist on lauspettusega, millega irvitatakse näkku esiteks valijatele ja kõigile linna elanikele. Eelolevad päevad näitavad, kuidas linnapea Anti Allas suudab sotsid Võrus Karba keedetud supist välja tuua.

Karba juhtum näitab ühtlasi seda, et kui ehitada julmalt omavalitsuse maale keelualale ja seda aastaid varjata, siis mingit karistust ei järgne ning asi laheneb iseenesest. Karba tegevusest tulebki välja, et tema eesmärk oli oodata, millal asi aegub ja ta saab sirge seljaga oma sauna edasi kasutada. Kohus on pärast omavalitsuse ükskõikset suhtumist andnudki õiguse ebaseaduslikule ehitajale.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD