Menu

.      

Sa ei kujuta ettegi, kui palju Youtube tegelikult netimahtu kulutab

  • Kirjutas Tanel Sarri

Võrumaa Teataja

Eesti noored veedavad iga päev nutitelefoniga tunde, aga kui palju populaarsed video- ja muusika voogedastusteenused nagu Youtube, Netflix või Deezer ikkagi mobiilset internetti kasutavad?

Tele2 raadiovõrgu juhi Tanel Sarri sõnul edastavad muusika striimingteenused tavaliselt kas keskmise või kõrge kvaliteediga heli vastavalt 160 või 320 kilobitti sekundis. “Keskmise kvaliteediga kulutab muusika kuulamine 1,2 megabaiti minutis või 72 megabaiti tunnis. Kõrge kvaliteediga aga kaks korda nii palju,” ütles Sarri.

Sarri sõnul muudavad videorakendused kvaliteeti vastavalt võrguühenduse tasemele. “Kiire internetiga on HD ehk kõrgekvaliteediline edastus pigem norm, seega tuleb arvestada küllalt suure andmemahuga,” ütles ta.

Madala kvaliteediga video (240p või 320p resolutsiooniga) vaatamisel kulub tunnis 300 megabaiti internetimahtu.

SD tähendab 480p kvaliteeti, mis kasutab tunnis 700 megabaiti.

HD näitab 720p kuni 2K kvaliteeti. Youtube’is 720p videote vaatamine kasutab ühe tunniga 0,9 gigabaiti, 1080p 1,5 gigabaiti ning 2K kolm gigabaiti.

4K tasemega videod kulutavad aga ühe tunniga tervelt 7,2 gigabaiti.

Sarri sõnul saab 10-gigabaidise kuumahu eest kuulata 140 tundi hea kvaliteediga muusikat ning vaadata Youtube’ist 6,5 tundi 1080p kvaliteediga videoid.

“Telefoni seadetest saab ka täpselt näha kui palju mingi rakendus internetti on tarbinud. Kes soovib mahtu kokku hoida, see saab näiteks Facebooki seadetest videote automaatse esituse välja lülitada või Youtube’i ja Netflixi videote kvaliteedi madalamaks keerata. Muusikaedastuskeskkondades võib soovitud albumid ka võrguühenduseta kuulatavaks muuta,” ütles Sarri.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD