Menu

.      

Arstid alustasid neerupuudulikkusega Katerina kallihinnalise raviga

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Rasket neeruhaigust põdev 16-aastane Katerina sai eile heade annetajate toel alustada kallihinnalise raviga, mille õnnestumise korral saab vapper tüdruk neerusiirdamisele.

Lastefondi nõukogu tegi esialgse otsuse toetada Katerinale vajalikku ravimit poole aasta vältel kuni 200 000 euroga, paraku vaevasid Katerinat mitme kuu vältel erinevad viirushaigused ning nendest tingitud tüsistused, mistõttu ei saanud arstid siiani alustada siirdamiseelset ravi ekulizumabi ehk Solirisega.

Katerinal on diagnoositud lõppstaadiumis neerupuudulikkus ning laps on dialüüsravil. Järgmiseks sammuks peakski olema neerusiirdamine, mida senini pole teostatud, sest haiguse komplitseeritud kulu tõttu vajas laps ravimit, mida Eesti Haigekassa neeruhaiguse puhul ei rahasta.

Raviarstide poolt koostatud raviskeemi järgi peab Katerina saama iga kahe nädala tagant ravimidoosi, mille hind on 12 000 eurot + riigile makstav käibemaks. Paraku otsustas aga sotsiaalministeeriumi juures tegutsev ravimikomisjon 31. jaanuaril teistkordselt, et bioloogilist ravi ekulizumabiga atüüpilise hemolüütilis-ureemilise sündroomi (aHUS) korral Eesti Haigekassa tervishoiuteenuste loetellu ei lisata, kuna ravimi kulutõhusus on Eesti arstidele teadmata ning kulu ravikindlustuse eelarvele märkimisväärne. Samas märgib ka ravimikomisjon oma otsuses, et otsesed alternatiivsed ravimeetodid ekulizumabile puuduvad.

Nefroloog Dr Aili Traat nendib, et Katerina haigusjuhtum on väga keeruline. Lisaks põhihaigusele ja selle tüsistunud kulule on ka kaasuvaid muude elundite kahjustusi. Lapsel on olnud korduvad luumurrud, soolekahjustus ja püsivalt ülikõrged vererõhu väärtused vaatamata rakendatud ravile. Oma haiguse ja ravimitest tingitud kõrvaltoimete tõttu on Katerina täna ratastoolis. Raviarst avaldab lootust, et kui laps saab uue töötava neeru, võib tema luude ja vererõhu seis paremaks minna ja tüdruku elukvaliteet oluliselt paraneda.

On tõenäoline, et ravi kallihinnalise ravimi Solirisega tuleb Katerinal jätkata ka pärast siirdamist. Ravi kestust kokku pole praegu kahjuks võimalik prognoosida.

Kuniks riik oma otsust ravimi rahastamise osas ümber ei vaata, saab Katerina loota vaid heade annetajate abile.

Katerina ravikulude katmisel on võimalik ulatada abikäsi, tehes ühekordne või püsiv annetus SA Tartu Üikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja märkides selgitusse “Katerina”: 

Swedbank IBAN EE682200221015828742
SEB IBAN EE261010220014910011
Luminor IBAN EE791700017000285384
LHV IBAN EE527700771000610813.

20 PÄEVA ENIMLOETUD