Menu

.      

Europarlamendi valimistel on populaarseim kandidaat Marina Kaljurand

  • Kirjutas BNS

Marina Kaljurand Võrus 06.09.2018 FOTO: Aigar Nagel

Postimehe tellitud ja Kantar Emori läbi viidud uuringust selgub, et kõige populaarsem kandidaat on sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideeriv Marina Kaljurand, kellele annaks oma hääle 12,5 protsenti küsitletutest.

Sotsiaaldemokraatide kandidaatide toetus kokku annab erakonnale toetuseks 15,5 protsenti, samas kui SDE üldine reiting on viimastel andmetel 11 protsenti.

Kantar Emori turundusstrateegiate juht Aivar Voog tõdes samuti, et selles uuringus hakkavad riigikogu reitingutega võrreldes silma suured erinevused, mis vihjab sellele, et Euroopa valimised on oluliselt enam isiku ja palju vähem erakonna valimised.

«Ka kandidaadi positsioon erakonna nimekirjas ei mängi nii suurt rolli kui riigikogu valimistel, seega võib viimane kandidaat saada palju enam hääli kui nimekirja teine või kolmas. Olulisem on isiku enda sobivus esindama Eestit Euroopa Parlamendis,» ütles ta.

Sotside euronimekirja tugeva positsiooni taga on Voogi sõnul just põhiliselt Kaljurannale antavad hääled, teiste erakonna kandidaatide osakaal selles on marginaalne. «Esiviisikust on erakondadeülesed kandidaadid Marina Kaljurand ja Raimond Kaljulaid, keda toetavad eri parteide valijad,» nentis Voog. «SDE toetajaid on Kaljuranna potentsiaalsete valijate seas alla 50 protsendi. Võrdluseks – Andrus Ansipit, Yana Toomi ja Urmas Paeti valiksid põhiliselt vaid nende endi erakonna toetajad.»

Tervikuna saab kõige rohkem toetust siiski Reformierakonna europarlamendi valimiste nimekiri. Seda toetaks 23 protsenti küsitletuist, kusjuures nende hulgas, kes plaanivad kindlasti Euroopa Parlamendi valimistel hääletama minna, on oravate nimekirja toetus 27,5 protsenti. Siinkohal tasub aga meeles pidada, et tavapärane erakondade toetusuuring näitas sel kuul Reformierakonna toetuseks 32 protsenti. Seega jääb Reformierakonna reiting europarlamendi valimiste kontekstis oma niiöelda toetuspotentsiaalile oluliselt alla.

Oravate populaarseim kandidaat on oodatult esinumber Andrus Ansip 11 protsendi suuruse toetusega. Urmas Paeti toetab 7,7 protsenti vastanuist, kuid hinnatud kandidaatide esikümnesse ei mahu Reformierakonna teine number, endine peaminister Taavi Rõivas.

Küll aga on suure toetusega äsja Keskerakonnast välja astunud ning üksikkandidaadina europarlamenti pürgiv Raimond Kaljulaid. Teda on valmis toetama 10 protsenti küsitletutest, kusjuures muukeelsete valijate seas kogub ta praegu 18,4-protsendilise toetuse. Tema endise koduerakonna Keskerakonna nimekirja kandidaadid kokku said toetuseks 18 protsenti ning nende populaarseim kandidaat on mõistagi praegune Euroopa parlamendi saadik Yana Toom 10-protsendilise toetusega. Muust rahvusest valijate hulgast kavatseb Toomi valida 41 protsenti küsitlusele vastanuist.

Keskerakond on üks väheseid erakondi, kelle toetus europarlamendi valimiste kontekstis on samas suurusjärgus nagu ka tavapärane toetusreiting (aprillis 17 protsenti). Ka Isamaa europarlamendi kandidaatide toetus kokku jääb samasse suurusjärku erakonna üldise reitinguga, mis oli sel kuul üheksa protsenti. Oluliselt jääb oma tavalisele reitingule alla EKRE. Aprillis toetas neid 15 protsenti valijaist, europarlamendi valimistel on EKRE nimekirja valmis toetama vaid 11 protsenti küsitletutest.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD