Menu

.      

Sääse- ja puugitõrjevahendit kasutades tuleb kasutusjuhendit järgida

  • Kirjutas BNS

Putukatõrjevahendeid ostes tuleb veenduda nende sobivuses, kasutamisel tuleb võimaliku mürgistuse vältimiseks lugeda toote etiketti ja järgida tootja juhiseid, tuletab terviseamet meelde. 

Terviseameti kemikaaliohutuse osakonna peaspetsialist Kaja Ilmarineni sõnul tuleb sääse- ja puugitõrjevahendit valides veenduda, et tootel on terviseameti väljastatud registreerimistunnistuse või loa number. Loa number annab kasutajale info, et selle toote ohutus ja tõhusus on katseliselt tõestatud. Selliste toodete eestikeelsed omaduste kokkuvõtted on kättesaadavad Euroopa Kemikaaliameti veebilehelt, toodet puudutava teabe leidmiseks tuleb selle nimi sisestada veebilehe parempoolsesse otsingumootorisse.

Samuti tasub Ilmarineni sõnul meeles pidada, et lastele mõeldud tooted ei pruugi täiskasvanutel toimida ning et inimestele mõeldud tooteid ei sobi lemmikloomadele. Loomadele on mõeldud spetsiaalsed tõrjevahendid ja –tooted, mille etiketil peab samuti olema terviseameti või ravimiameti väljastatud number.

Levinum väärinfo sääse- ja puugitõrjevahendite kohta on, et looduslikku päritolu tooted on ohutumad või lausa ohutud võrreldes sünteetilisi aineid sisaldavate toodetega – ka loodusliku tootena müüdav tõrjevahend võib sisaldada sünteetilisi komponente. Enamik sääse- ja puugitõrjevahendeid on nahale kantavad ja seetõttu tohivad need peale toimeainete sisaldada üksnes kosmeetikatoodetes lubatud aineid. Ka looduslikku päritolu eeterlikud õlid on puhtal kujul ülitundlikkust tekitava toimega ning need on loetletud märgistusel.

Haigusi levitavad Eestis peamiselt puugid, kandes nii puukborrelioosi kui puukentsefaliiti. Kui püsivaid kesknärvisüsteemi häireid põhjustada võiva ravimatu entsefaliidi vastu saab ja peaks vaktsineerima, siis borrelioosi ennetamiseks tuleb kokkupuudet puukidega vältida. „Esmaseks tõrjemeetmeks võiks olla keha katmine riietega. Näiteks puugid paistavad välja heledatel liibuvatel ning pikkade säärte ja varrukatega rõivastel. Sääskede puhul on soovitav kanda avaraid pikkade säärte ja varrukatega rõivaid ning võimalusel kasutada sääsevõrke,“ ütles Ilmarinen.

Terviseamet on sotsiaalministeeriumi valitsemisalas tegutsev valitsusasutus, kelle tegevuse eesmärgiks on tervisliku elu- ja õpikeskkonna kujundamisele suunatud rahvastiku tervise poliitika elluviimine tervishoiu-, tervisekaitse-, kemikaaliohutuse ja meditsiiniseadmete valdkonnas.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD