Menu

.      

Alkoholitootjad: aktsiisilaekumised ja siseturumüügid on taastumas

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTO: Pixabay

Alkoholitootjate ja maaletoojate liit märkis, et kuigi alkoholiaktsiisid ei ole käesoleval aastal muutunud, on aktsiisilaekumised ja siseturumüügid on taastumas.

Kiiresti kasvanud majanduse ja elatustaseme tõusu tingimustes on see loomulik, kuna ettevõtjad ja tarbijad absorbeerivad aktsiisitõusu, leiab liit valitsusele saadetud pöördumises.

Samuti märgib liit, et värske Kagu-Eesti väikeste ja keskmiste ettevõtete väljavaadetele keskendunud uuring näitab, et Põlva-Võru-Valga ettevõtete kindlus on paranenud, käibekasvu ootused on aastaga kahekordistunud ning hirm tuleviku ees on taandunud.

„Tööstusettevõtete ja edasimüüjate jaoks on oluline rahu, stabiilsus  ja  ettenähtavus. Olukorras, kus piirikaubandus näitab rahunemismärke, pole põhjust järskude muudatustega võtta uusi riske. Kõige halvem on uue teadmatuse, ebastabiilsuse ja turu ümberjaotuste tekitamine,“ märgib liit.

Kui aktsiise langetatakse, ei oma see liidu hinnangul kiiret mõju reaalhindadele. Vanade maksumärkidega kauba realiseerimine võtab aega ning sellest tulenevalt on aktsiisilangetuse mõju eelarvele esimesel aastal kindlasti negatiivne.

Aktsiisilangetuse pikemaajalisem mõju sõltub langetuse määradest ning peab olema põhjalikult analüüsitud. „Kui valitsus otsustab alkoholiaktsiisi langetada, taotleme, et te kohtleksite tootjaid võrdselt ja alandaksite aktsiise proportsionaalselt – 19 protsenti kõikidele toodetele. Ebavõrdsele kohtlemisele eelistame aga selgelt pikaajalist maksurahu, mille saabumisel jätkuks juba alguse saanud turu taastumine,“ kirjutas liit.

20 PÄEVA ENIMLOETUD