Menu

.      

Presidendi mure: valitsus võib olla ohtlik Eesti liitlassuhetele

  • Kirjutas BNS

Foto: Mattias Tammet, presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid ütles usutluses Eesti Päevalehele, et tal ei ole usku, et praegune valitsus ei ole ohtlik Eesti välispoliitilisele kursile ja liitlassuhetele.

"On kohti, kus me peame küsima, et kui mõni visiit jäi ära, siis miks see ära jäi. Kui mõne visiidi kokkuleppimine kujuneb oodatust keerulisemaks, siis miks see juhtub?," küsis president. 

"Põhiline on see, et varem Eestist kõneldes rääkisime Eesti digiloost, sellest, kuidas me oleme oma arengu saavutanud, kuidas kohaldame seadusandlust tehisintellektiga, startup-viisadest, e-residentsusest. Eile viibis siin taas paarkümmend ajakirjanikku ja pool kohtumise ajast kulus mul selleks, et selgitada, mida mina arvan erinevatest käemärkidest ja muust sarnasest. See on aja- ja maineraisk. Mul on sellest kahju," märkis Kaljulaid. 

"Kui see valitsus hakkas kokku saama, ministrikandidaatide nimed välja käidi, mõtlesime oma meeskonnaga, et pakuks tribüüni neile inimestele, keda avalikkus ei tunne. Vestleme nendega siin Kadriorus, saan ise kindlust, et inimesed jagavad meie põhiseaduslikke väärtusi, austavad kõiki inimõigusi ja vabadusi, sealhulgas meediavabadust," rääkis president uue valitsuse ametisse nimetamisest. 

"Neile kahele päevale siin tagasi vaadates olid need arutelud konstruktiivsed ja need inimesed lubasid majast välja minnes, et nad on ustavad meie põhiseaduslikele väärtustele. See aitas tookord valmistada ette meie mõtlemist, et mõni erakond võibki opositsioonist väljudes tõepoolest muutuda," rääkis Kaljulaid. 

"Mart Helme ütles, et neil on olnud raskusi opositsioonist väljatulemisega. Mina lugesin neid märke positiivsetena. Mis hiljem on saanud, teame kõik. Ja see ei ole minu meelest see, millest me tookord rääkisime, ja teeb mulle väga-väga muret," lisas riigipea. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD