Menu

.      

Tõde ja õigus filmipaigast saab külastuskeskus

  • Kirjutas BNS

Mängufilmi jaoks valminud Vargamäe majad Võrumaal on algusest peale plaanitud alles jätta.  Foto: KRISTOFER PIIR

Menufilmi "Tõde ja õigus" võttepaigas avab pühapäval uksed külastuskeskus, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees.

Võrumaal Vastse-Roosa külas asuvas keskuses on külastajatel võimalik omapäi ringi käia. Põhiliste võttekohtade juurde on paigaldatud infotahvlid. «Ettetellimisel saab tulla giidiga tuurile. Giid on inimene, kes oli ise filmitegemise juures ja räägib sellega seotud lugusid,» ütles keskuse juht Ingrid Ulst.

«Mõtleme ka kontsertide ja teemapäevade peale. 18. juulil on esimene kontsert, Ele Millistfer esitab lugusid oma uuelt plaadilt,» lisas Ulst.

FOTO Tõde ja õigus

Juunis lisatakse väljapanekule ka virtuaalne pool, kus külastajad saavad nutitelefoniga skaneerida QR-koodi, mis paneb telefonis mängima kaadrid filmist. Näha saab ka kinolinalt välja jäänud stseene. Näiteks võeti üles episood, kus Pearu ähvardab enda kaevu häda teha, aga perel õnnestub ta ümber veenda. See aga ei mahtunud filmi, kuna püüti vältida teose liiga pikaks kujunemist.

Filmi Vargamäe ala suurus on 12 hektarit, millest suure osa moodustavad põllud. Külastuskeskuse keskmes asub Mäe Andrese talu oma nelja hoonega. Selle ümber saab näha teisigi kinolinalt tuttavaid kohti: sauna-vanade elamist, suurt kivi, väljamäe kuuskede raiumise kohta ja muidugi Andrese naabrimehe Oru Pearu taluhooneid.

Kompleks on unikaalne, sest osa sellest on autentne eesti talumajapidamine ja teine osa kuulub filmimaailma. Filmi Vargamäe külastuskeskus on esimesel hooajal avatud 26. maist 15. septembrini ning Ulsti sõnul plaanitakse see avada ka järgmistel aastatel.

20 PÄEVA ENIMLOETUD