Menu

.      

Võidupüha paraadi rivis on üle 1200 vormikandja

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võidupõha paraad 2016 Võrus FOTO: Võrumaa Teataja

Tänavu Tartus peetaval Võidupüha paraadil on rivis üle 1200 vormikandja, Kaitseliidu üksused panevad esmakordselt välja maakaitseringkonna lahingugrupi.

Võidupüha paraadi rivis on kokku üle 1200 vormikandja, Kaitseliidust on rivis Lõuna maakaitseringkonna üksused, edastas Kaitseliidu pressiesindaja. Lõuna maakaitseringkonda kuuluvad Tartu, Põlva, Sakala, Valgamaa ja Võrumaa malevad.

Võidupüha paraadi võtab vastu president Kersti Kaljulaid, paraadi juhatab Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili ning paraadi rivistab Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Jaak Mee.

Esmakordselt ei ole Kaitseliidu üksused võidupüha paraadil üles rivistatud mitte maleva-, vaid maakaitseringkonna põhiselt. Väljas on maakaitseringkonna lahingugrupp koos allüksustega ning maakaitseüksused, mille koosseisus on kergjalaväekompanii, formeerimiskeskus ja korrakaitserühm.

Lisaks on Kaitseliidu üksustest rivis veel Kaitseliidu, Kaitseliidu kooli ja küberkaitseüksuse liputoimkonnad, Naiskodukaitse kompanii, Noorte Kotkaste kompanii, Kodutütarde kompanii ning valveüksuse rühm.

Eestist osalevad paraadil ka Abipolitseinike Kogu liputoimkond, päästeameti liputoimkond, vanglateenistuse rühm ning politsei- ja piirivalveameti rühm.

Välisüksustest on paraadile oodata liputoimkondi Soomest, Poolast ja Rootsist ning Ameerika Ühendriigid, Läti, Leedu, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa on esindatud rühmasuuruse üksusega. 

Paraadist lendavad üle kaks õhuväe helikopterit Robinson R-44, kaks Ühendkuningriigi maaväe õhukorpuse kopterit Apache, politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopter AW139 ja patrull-lennuk Beechcraft, kaks Ungari õhuväe lennukit ning kaks Ühendkuningriigi hävitajat Eurofighter Typhoon.

Muusikat teevad paraadil Tallinna ja Jõgeva maleva ühendorkester, Pärnumaa maleva orkester, Kaitseliidu torupilliüksus ja Katseväe orkester.

Presidendi poolt maakondadesse saadetava võidutule toob paraadiplatsile Tartu maleva ja Lõuna maakaitseringkonna pealik kolonelleitnant Kalle Köhler.

Võidutule võtavad vastu malevate juhatuste poolt valitud parimad sportlased. Kuna tänavu möödub 125 aastat Rahvusvahelise Olümpiakomitee asutamisest ja kaasaegsete olümpiamängude loomise ideest, on paraadil esmakordselt esindatud ka kaks tuletoojat Eesti Olümpiakomiteest. Nemad toovad tule Tallinna Olümpiapurjeregati tuleväljakule, kus olümpiapronks Aleksander Tammert süütab kell 15 tule.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD