Menu

.      

Parima talu tiitel läks Võrumaale

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTO: Pixabay

Eesti Kaevandusmuuseumis anti kätte tunnustused parimatele taludele. Säravaima tiitli võitis Võru vallas Sulbi külas asuv Roosu talu, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Aasta taluks kuulutatud talu põhitegevus on maheteravilja tootmine ning lambaja lihaveisekasvatus. Haritavat maad on talul 600 hektarit, lambaid üle 300 ja lihaveiseid 30. Ka loomakasvatuses ollakse mahedad.

Talu noorperemees Ivar Rosenberg tunnistas, et konkursile on neid tahetud esitada juba aastaid, aga seni leiti, et ei olda osalemiseks piisavalt eeskujulikud. «Tundub, et ootasime õige aja ära, et saada selline väärikas tiitel. Väga hea tunne on.» Samas ei usu ta, et tiitel talupere tegemisi kuigivõrd mõjutab. «Eks teeme ikka edasi oma asja, mida oleme seni teinud. Ehk suudame anda ka ümberkaudsetele Võrumaa talunikele mingit uut eeskuju või hoogu.»

Talus on noorperemehe sõnul käimas parajasti teise niite silo kogumine. Samuti võõrustatakse usinalt pulmi. Nimelt on pere kunagise Sulbi magasiaida muutnud populaarseks peopaigaks, kus suvisel ajal leiab Rosenbergi sõnul igal nädalal aset mõni suuremat sorti pulmapidu. Samuti pakub pere Sulbi vanasse koolimajja rajatud vabaajakeskuses majutusteenust.

Rääkides sellest, milline tõotab tulla tänavune viljasaak, oli Rosenberg ettevaatlikult optimistlik. «Teraviljade poolest tundub olevat päris hea aasta.» Parimaks alternatiivtaluks kuulutati Võrumaal Rõuge vallas asuv Uue-Saaluse veinitalu, mida peavad Mati ja Maris Kivistik.

Parimaks noortalunikuks nimetati aga Mooratsi talu peremees Mehis Visnapuu, kes kasvatab Valgamaal Lüllemäe külas Karula rahvuspargi lähistel lihaveiseid ja maheteravilja. Parima tootmistalu tiitel anti Takkasaare talule Järvamaalt ja parimaks innovatsioonitaluks kuulutati piimalambaid kasvatav Männiku talu Raplamaal. Taluliit tunnustas parimaid talusid juba 28. korda.

20 PÄEVA ENIMLOETUD