Menu

.      

5 lihtsat sammu, kuidas nutitelefoniga profitasemel puhkusefotosid teha

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Uue generatsiooni telefonidel on kõige uuema tehnikaga varustatud kaamerad, mille kvaliteet teeb silmad ette koguni kallitele fotokaameratele. Õigete võtete puhul on võimalik professionaalse väljanägemisega puhkusefotosid teha isegi odavamat sorti nutitelefoniga.

Elektroonikafirma LG esindajad on ette valmistanud lühikese meelespea, mis aitab sinu telefoniga tehtud pildid järgmisele tasemele viia.

Samm 1: ettevalmistus

Kui telefon ei ole parajasti käes, on ta enamasti kas kotis või taskus, mis teeb lihtsaks igasugu plekkide tekkimise – tolm, mustus, rasvased sõrmejäljed. Määrdunud objektiiv jätab fotodele koledad plekid. Kaamera puhastamiseks on soovituslik kasutada pehmet riiet (ka t-särk sobib!) ja enne igat pildistamist lääts õrnalt puhtaks pühkida. Pärast pildistamist rannas või tolmustes tingimustes, peaks läätsele enne pühkimist puhuma, sest läätsele kogunenud liiva- või tolmuosakesed võivad hõõrdumisel kaamerat kriimustada.

Samm 2: säti fookus paika

Proovides pildile püüda liikuvat objekti, võib kaameral olla keeruline seda fokusseerida. Selleks vajuta vahetult enne pildi tegemist sõrmega valitud kohale ekraanil, et olla kindel, et liikuv objekt oleks nii terav kui võimalik. Kunstilisemate lähenemiste puhul ei saa automaatne teravustamine aru, mis peaks sinu pildil esile tõstetud olema, seega on mõistlik see alati käsitsi paika sättida.

Samm 3: kasuta ruudustikku

Üks lihtsamaid ja parimaid viise oma pilte paremaks muuta on kasutada ruudustikku, mis jagab ekraani kolmeks – nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Fotograafia reeglite järgi peaksid pildistavad objektid jääma kas ruutude ristumiskohale või asetuma joontele. Nii mõjuvad sinu fotod vaatajale loomulikuma ja tasakaalustatumana.

Samm 4: õpi tunnetama valgust

Kui pildistad otsese päevavalguse käes, võib hea pildi saamine olla paras väljakutse. Eredal keskpäeval puhkusefotosid pildistades veendu alati, et sa ei pildistaks otse päikesesse, sest valgusmüra rikub kogu pildi. Samuti ei tohiks ootama jääda pimedat, sest vähevalgustatud pildid jäävad udused. Mida siis teha?

Hämaras ruumis pildistades proovi subjekt pildile sättida nii, et sellele langeks piisavalt valgust. Kõige parem on õuest tulev loomulik valgus, teine nõuanne on hoida telefoni kindlalt paigal ja kasutada HDR režiimi. HDR režiimil teeb telefoni kaamera mitu erineva seadistusega pilti, mis tarkvara abil ühendatakse üheks parima võimaliku kvaliteediga pildiks. Nii on isegi ekstreemsemates valgustingimustes võimalik saada täiesti heal tasemel foto. 

Samm 5: tunne kõiki oma telefoni lisafunktsioone

Igal kaasaegsel nutitelefonil on paremate piltide saamiseks lisafunktsioonid, mis on loodud sind abistama. Tänapäeval on enamus telefonidel mitu kaamerat, mis võimaldavad pildistada liikumise pealt ning tarkvara, mis paljud valikud sinu eest juba ära oskab teha. Näiteks suudab LG Q60 objekte iseseisvalt tuvastada ja valib sellele vastavalt sobivaima režiimi pildi tegemiseks. Parim viis oma telefoni kõike programme tundma õppida on küsida nõu mõnelt tehnikapoe töötajalt, kes heameelega sulle kõiki võimalusi tutvustab.

20 PÄEVA ENIMLOETUD