Menu

.      

Sadu ID-kaarte on tabanud uus müstiline rike

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Sadu Eesti ID-kaarte on sel aastal tabanud uus ja ekspertidele seni selgusetuks jäänud probleem, mille tagajärjel need mõne poe või tankla kliendikaardina kasutades lukustuvad ja muutuvad ühegi tuvastatava põhjuseta e-kanalites kasutuskõlbmatuteks, kirjutab Postimees. 

"Uut ID-kaarti tanklas sooduse saamiseks kasutades läheb kaart rikki ning muu ei aita, kui tuleb uus kaart teha," rääkis Postimehele üks toimiva ID-kaardita jäänud inimene.

Ta pöördus murega politsei teeninduskeskusesse, kus oldi olukorraga tuttav ning kõlas ka lause, et ta polnud esimene, kellel selline mure on.

"Meie peres juba kaks kaarti nii rikki läinud ning ei julgegi enam ID-kaarti tanklates ega ka mujal kasutada. Uue ID-kaardi tegemine võtab umbes kol, nädalat, panka sisse ei saa, arvete maksmiseks tuleb raha kellelegi teisele kanda. Kas poleks lihtsam inimesi hoiatada, et nad endale tanklates eraldi kliendi- või sooduskaardi teeks, mitte ei kasuta selleks ID-kaarti," oli pöörduja kuri.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) eID valdkonna juht Margus Arm tunnistas Postimehele, et sel aastal on lukustunud ehk muutunud elektrooniliselt kasutuskõlbmatuks 164 ID-kaarti, mida kasutati kas kliendikaardina või erinevates e-teenustes. Uut tüüpi ID-kaarte oli nende seas 78, seega ei ole asi nende füüsilises tootjas vaid ID-kaardi tarkvaras.

"Oleme lukustunud kaardiomanikelt küsinud, milliseid teenuseid nad kasutasid, ning saanud muud vajalikku tehnilist infot kaartide kasutamise kohta, kuid siiski ei ole meil veel õnnestunud välja selgitada lukustamise põhjust. See võib peituda väga erinevates asjaoludes ja nende kokkulangemises, näiteks ID-kaardi lugejas, kasutaja arvutis, tarkvaras, uuendamata operatsioonisüsteemis, e-teenuse pakkujas või muus. Otsime probleemile lahendust," rääkis Margus Arm.

RIA teatel oleks suureks abiks, kui kasutajad selliste juhtumite korral ametiga kohe ühendust võtavad. "Mida rohkem infot kogume, seda kiiremini saame probleemi lahendatud," ütles Arm.

Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) on kõik lukustunud kaardid tasuta välja vahetanud.

Tänavu on PPA väljastanud üle 200 000 ID-kaardi. Kokku on elektroonilises kasutuses rohkem kui 800 000 ID-kaarti ning praegu kasutuses olevaid ID-kaarte on 1,3 miljonit.

Margus Arm märkis, et kindlasti ei ole need enam klui 100 juhtumit põhjus, miks peaks loobuma ID-kaardi kui kliendi- või sooduskaardi kasutusest.

ID-kaarti on võimalik kasutada kliendi- või sooduskaardina ka ilma kiibilt andmeid lugemata, näiteks ribakoodi abil isikukoodi lugedes.

20 PÄEVA ENIMLOETUD