Menu

.      

Sotsiaaldemokraadid: Ratasel tuleb Helmed tagandada

  • Kirjutas BNS

Jüri Ratas FOTO: Aigar Nagel

Sotsiaaldemokraadid ootavad peaminister Jüri Rataselt rahandusminister Martin Helme ja siseminister Mart Helme viivitamatut ametist vabastamist, vastasel juhul ootab Helmesid umbusaldamine riigikogus, mis suure tõenäosusega tähistab selle valitsuse kuulsusetut lõppu.

"Neljapäev oli viimaste kümnendite Eesti poliitika üks kõige mustemaid päevi. Me olime tunnistajateks sündmustele, mis seadsid ohtu õigusriigi toimimise ja demokraatliku riigikorralduse. Eesti inimesed ei ole sellist valitsust ja eriti ministreid Martin ja Mart Helmet ära teeninud. Vähim, mida valitsusjuht Jüri Ratas praegu teha saab, on minna presidendi juurde Helmete ametist vabastamise avaldusega," ütles sotside juht Indrek Saar.

Saare sõnul korrutab peaminister nädalast nädalasse, et Eesti on õigusriik ja jääb selleks. „Nüüd peab peaminister näitama, kuidas ta lahendab olukorra, kus tema juhitava valitsuse rahandus- ja siseminister vilistavad õigusriigi põhimõtetele. Karika viimaseks piisaks oli oma volitusi ületades, dokumente fabritseerides ja valitsust ignoreerides kõrge riigiametniku survestamine, et ta ametist tagasi astuks,“ rääkis Saar. „Nõustume PPA ametiühingu poolt öelduga, et ministrite selline käitumine on omane totalitaarsetele riikidele. Sotsiaaldemokraadid ei näe võimalust Martin ja Mart Helme jätkamiseks valitsuses. Iga päevaga, mil Helmed kuuluvad valitsusse, kaugeneb Eesti õigusriigist.“

Kui peaministris ei jagu piisavat riigimehelikkust, siis algatavad sotsiaaldemokraadid Helmete umbusaldamise protsessi. "Anname Ratasele aega 21. augustini. Seejärel algatab sotsiaaldemokraatide fraktsioon umbusaldusavalduste sisse andmiseks riigikogu liikmete allkirjade kogumise. Eesti väärib normaalset valitsust. Me ei tohi olla Euroopa häbiplekk,“ lausus Saar.

20 PÄEVA ENIMLOETUD