Menu

.      

Reitingud: EKRE toetus on kukkunud 13,8 protsendi peale

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus on kukkunud 13,8 protsendi peale, samas kui Isamaa ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on oma seisu parandamas, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstati viimatisest küsitlusest. 

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 5. novembrist 29. novembrini ning kokku küsitleti 4009 valimisealist kodanikku. Kui Reformierakonna 35-protsendiline ja Keskerakonna 24,1-protsendiline toetus püsib stabiilne, siis EKRE toetus, mis on kukkunud 13,8 protsendi peale, on püsinud kolm nädalat languses ning pole nii madal sellel aastal veel olnud. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 10,2 ning Isamaa 7,2 protsendiga. Mõlemal erakonnal on õnnestunud välja tulla nelja nädala tagusest madalseisust ning oma toetust vähehaaval kasvatada. 

Opositsioonierakondade toetus on 45,2 protsenti ja see ületab seekord väga napilt koalitsioonierakondade toetust, mis on 45,1 protsenti. Viimati oli koalitsiooni toetus opositsioonist kõrgem augusti lõpus. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

20 PÄEVA ENIMLOETUD