Menu

.      

Maksuamet: töömehe kasutamise peab registreerima ja maksud tasuma

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Maksuamet teatas, et töömehe palkamisel vastutab maksude tasumise eest ka tööandja, mis tähendab, et ka eraisikust tööandja ja eraisikust töötaja suhte puhul on maksude tasumise kohustus tööandjal, vahendab Postimees.

"Kui eraisikust tööandja võtab endale eraisikust töötaja, peab ta töötaja registreerima töötamise registris ning töötajale tehtud väljamaksed deklareerima ja maksud tasuma," ütles maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi. "Töösuhte puhul on tööandja kohustatud sotsiaal- ja tulumaksu kinni pidama. Meie kodulehel on täpsemalt kirjas, millised on eraisikust tööandja kohustused."

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimehest rahandusminister Martin Helme teatas esmaspäeval riigikogus, et tema heaks töötanud töömees Urmas pole ilmselt kunagi makse maksnud ega hakka seda ka tegema, kuid tema eest tuleb ühiskonnal ikkagi tulevikus hoolt kanda.

"Ma ehitasin maal maja ja siis kutsusin sinna appi endale aeg-ajalt ühte töömeest nimega Urmas. Urmas oli selline mees, kes minu meelest ei ole päevagi töötanud niimoodi, et tal oleks maksud makstud, ja keda absoluutselt ei huvita, mis ta pensionist saab," rääkis Helme 2. pensionisamba muutmise esimesel lugemisel.

Evelyn Liivamögi ütles, et kui tegemist on võlaõigusliku teenuse osutamisega - käsunduslepinguga -, mille puhul töötaja on iseseisev teenuse osutaja, siis tekib tulumaksukohustus töötajal endal, kuid sotsiaalmaksu peab aga ka siis tasuma tööandja, samuti kinni pidama kohustusliku kogumispensioni makse. "Seega - ka eraisikust tööandja ja eraisikust töötaja suhte puhul on maksude tasumise kohustus tööandjal," sõnas ta.

"Kuna eraisikute puhul oli praktikas näha, et teadmised enda kui tööandja kohustustest olid väga madalad, sai loodud ettevõtluskonto süsteem, et muuta maksude tasumine eraisikute vahelistelt tehingutelt lihtsaks ja mugavaks. Ettevõtluskontot kasutades on maksukohustus töö tegijal. Kindlasti on siin maksutahte kontekstis veel suur töö teha, et inimesed teaksid ja oleksid valmis maksud tasuma, kui neil on lapsehoidja, töömees või mõni muu eraisikust abiline," lisas Liivamägi.

Martin Helme lisas hiljem, et ta ei tea, kas tema töömees Urmas on maksud maksnud või ei, sest see on juba töömehe kohus. «Mina oma töömehelt ei küsi, kas ta tuludeklarit täidab või mitte. See on ikka tema ülesanne oma tulu deklareerida,» lisas ta vastates riigikogus asjakohasele küsimusele.

Endine rahandusminister ja opositsiooni kuuluva Reformierakonna riigikogu liige Jürgen Ligi kommenteeris kohe teravalt sotsiaalmeedias, et üks asi, miks ministrid tsiviliseeritud riikides tagasi astuvad, on ümbrikupalga maksmine. «Martin Helme teatas äsja riigikogule, et maksis oma maja ehitamisel ümbrikupalka Urmase nimelisele töölisele,» kirjutas Ligi otse riigikogu saalist. «Mees polla kunagi ametlikult tööl käinud. Rahandusministrina propageeris Helme ühtlasi eluviisi, kus pensioni- ja ravikindlustuse eest maksu ei maksta. See tähendavat lihtsalt piskuga ära elamist tulevikus. Sama seisukoht on tal muidugi kogu pensionisüsteemi suhtes - inimene ise teab.»

Rahandusminister Martin Helme haldusalasse kuulub ka maksuamet.

20 PÄEVA ENIMLOETUD