Menu

.      

Haigekassa hakkab rahastama õendusteenust hooldekodudes

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTO: Aigar Nagel

Alates 2020. aastast rahastab haigekassa õendusteenust üldhooldekodudes, edastati esmaspäeval Eesti Haigekassa pressiteates.

See annab hooldekodudele võimaluse pakkuda oma elanikele ühtsetel alustel kvaliteetset õendusabi kohapeal.

"Õendusteenus üldhooldekodudes parandab kvaliteetse tervishoiuteenuse kättesaadavust ja aitab tagada, et õe juhtimisel jälgitakse hooldekodu elanike tervist süsteemselt ning leitakse koostöös tervisemurele sobiv lahendus," rääkis haigekassa esmatasandi teenuste ekspert Made Bambus.

Õde hindab hooldekodu elanike terviseseisundit ning viib läbi vajalikke õendustoiminguid. Samuti aitab õde jälgida ja ellu viia arsti poolt patsiendile koostatud raviplaani. Arsti määramisel võib õde teha patsiendile teatud raviprotseduure nagu näiteks valuravi, samuti anda ravimeid või teostada haavahooldust. Õde tegeleb ka nõustamise (sealhulgas hooldekodu personali ja lähedaste nõustamisega) ja ennetustööga.

Õde tegeleb hooldekodus väikeste või mõõdukate tervisemuredega, mis on vastavuses õe pädevusega. Hooldusteenuse, ravimite ja abivahendite kulud on jätkuvalt inimese enda või tema lähedase kanda.

Eesti Õdede Liidu asepresidendi Gerli Liiveti sõnul on hooldekodu elanikele tervishoiuteenuste osutamisel oluline koostöö.

"Õde koordineerib tervisemure lahendamist koostöös raviarsti, hooldekodu personali, kohaliku omavalitsuse ja hoolealuse lähedastega. Tegemist on esimese, ent olulise sammuga, et parandada tervishoiuteenuste kättesaadavust hooldekodudes," ütles Liivet.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul toetab üldhooldekodudes pakutav õendusteenus abivajavaid inimesi ja on väga oodatud nii hooldekodude, perearstide, kui ka kiirabi poolt.

"Õendusteenuse lisamine hooldekodudesse on hea näide tervise- ja sotsiaalteenuste integreerimisest ehk terviklikust vaatest," tõdes minister.

Ka Hooldusravi Osutajate Ühenduse liige Kadri Oras tunnustas algatust.

„Haigekassa otsus hooldekodudes õendusteenust rahastada on väga tänuväärne. Paljud hooldekodu hoolealused vajavad kindlasti õdede hoolt ja abi.  See on hooldekodudele hea võimalus oma elanikele täiendavate teenuste pakkumiseks ja kvaliteedi parendamiseks," sõnas Oras.

Selleks, et üldhooldekodus saaks õendusteenust pakkuda, tuleb tegevusloaga tervishoiuteenuse osutajal esitada haigekassale taotlus ja sõlmida leping. Hooldekodu peab tegema koostööd perearstide ja -õdedega, kes tervishoiuteenuseid pakuvad.

20 PÄEVA ENIMLOETUD