Menu

.      

Ratas viirusest: oleme jõudnud hädaolukorda

  • Kirjutas BNS

Kohtusin täna hommikul peaminister Jüri Ratase ning hiljem ka sotsiaalminister Tanel Kiigega. Arutasime ka muid Eesti elu tahke ja hetkeolukorda, aga arusaadavalt oli peamine kohtumise fookus koroonaviirusel. Arutasime nii seda, kuidas seni oleme olukorraga hakkama saanud kui valitsuse kavandatavaid järgmisi samme. Panen ka omalt poolt inimestele südamele, et kuulake ja järgige Terviseameti soovitusi – mõelge endale ja mõelge ka neile, kellega kokku puutute ja keda teie valikud otseselt puudutavad. Eile õhtul Terviseameti staabis sain kinnitust, et Eesti inimesed on siiani käitunud väga vastutustundlikult ning loodame, et saame üheskoos sellest mööda maad ringi käivast tondist võimalikult valutult jagu. Olen ära jätnud ka kõik enda järgmistele nädalatele kavandatud välislähetused, samuti oleme kantseleis tööd ümber korraldanud nii, et suuremaid kogunemisi ja üritusi võimalusel väldime. Hoiame üksteist!

Peaminister Jüri Ratas märkis neljapäeval riigikogu ees, et Eesti on koroonaviiruse tõttu jõudnud hädaolukorda. 

Ratase sõnul tuleb koroonaviiruse osas valmis olla olukorra kiireks muutumiskes, lisaks on ravimiamet saanud ülesande kaardistada kriitiliste ravimite kättesaadavuse olukord.

Ratase sõnul on viirustest tehtufd 464 inimesele ja nakatumine on tuvastatud 16 juhul. Ratase sõnul on terviseamet tihedas suhtluses nakatunutega ning olukorda arvestades on nende seisund hea. 

Ratase sõnul hindab terviseamet võõrsilt viiruse toomise riski väga kõrgeks ning riigi siseselt nakatumise võimalust suureks. 

"Valitsus on veebruaris ja märtsis tegelenud koroonaviiruse leviku teemaga. Sõnastatud on kuus eesmärki: tõkestada viiruse edasist levikut, kohapealset levikut, tagada tervishoiu suutlikkus viiruse tõrjeks ja haiguse raviks, tõsta inimeste teadlikkust, tagada inimkonna toimetulek kaudsete mõjudega ja tagada Eesti majanduse normaalne toimimine," ütles Ratas.  

Ratas märkis, et arvestades praegust olukorda maailmas, majadnuses, koroonaviiruse levikut, on Eesti jõudnud hädaolukorda. Nii on valitsus moodustanud komisjoni ja andnud mitmeid soovitusi lükata edasi enam kui saja inimesega üritused ning lükata edasi riigiastuses plaanitud ekskursioonid. Lisaks avatakse koroonaviiruse infotelefon 1247 

Terviseamet on juba tõstnud valmisoleku tasemel number 1 ehk kiirabi ja haiglad on asunud täiendama varusid ja laiendama koroonaviiruse testimise võimekust. "Endiselt on väga oluline iga inimese enda personaalne panus. Kui inimene on viibinud haiguse leviku piirkonnas ja tal esinevad sümpromid. 14 päeva tuleb tõepoolest veeta kodus, tuleb vältida poes käimist, kinos ja teatris käimist, kohutumist sõpradega," ütlds Ratas.

Neljapäeva hommikuse seisuga on koroonaviirusesse Eestis nakatunud 16 inimest. 

Peaminister Jüri Ratase sõnul on viirustest tehtud 464 inimesele ja nakatumine on tuvastatud 16 juhul. 

Kersti Kaljulaid: Kohtusin täna hommikul peaminister Jüri Ratase ning hiljem ka sotsiaalminister Tanel Kiigega.

Arutasime ka muid Eesti elu tahke ja hetkeolukorda, aga arusaadavalt oli peamine kohtumise fookus koroonaviirusel. Arutasime nii seda, kuidas seni oleme olukorraga hakkama saanud kui valitsuse kavandatavaid järgmisi samme. Panen ka omalt poolt inimestele südamele, et kuulake ja järgige Terviseameti soovitusi – mõelge endale ja mõelge ka neile, kellega kokku puutute ja keda teie valikud otseselt puudutavad. Eile õhtul Terviseameti staabis sain kinnitust, et Eesti inimesed on siiani käitunud väga vastutustundlikult ning loodame, et saame üheskoos sellest mööda maad ringi käivast tondist võimalikult valutult jagu.

Olen ära jätnud ka kõik enda järgmistele nädalatele kavandatud välislähetused, samuti oleme kantseleis tööd ümber korraldanud nii, et suuremaid kogunemisi ja üritusi võimalusel väldime. Hoiame üksteist!

Jüri Ratas  FOTO: Aigar Nagel

Seotud lood


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD