Menu

.      

Eestis on koroonaviirusesse nakatunud 109 inimest

  • Kirjutas BNS

Uue koroonaviiruse tuvastatud nakkusjuhtumite arv maailmas oli laupäeval kella 8.30-ks Eesti aja järgi kerkinud maailmas 140 865-ni, surnud on COVID-19 tagajärjel 5387 inimest, teatas Hongkongi ajaleht China Morning Post riikide ametlikele andmetele viidates.

Terveks on sellest tõvest saanud üle 70 000 inimese. 

Reede sama ajaga võrreldes on haigestunute arv suurenenud enam kui 11 000 ja surnute arv 456 võrra. 

Laborid tuvastasid reedel 68 koroonaviirusesse nakatunut, mis tähendab, et kokku on haigus Eestis seni tuvastatud 109 inimesel.

Haigusjuhtudest 54 (50%) on Harjumaal, 31 (28%) Saaremaal, 9 (8%) Võrumaal, 6 (7%) Tartumaal, 6 (6%) Pärnumaal ja 3 (6%) Virumaal. Terviseamet juhib tähelepanud, et maakondlik jaotus on tehtud labori esmaste andmete alusel ehk ei ole seotud rahvastikuregistri elukoha andmetega ja sellest tulenevalt võib maakondlik jaotus järelkontrolli käigus muutuda.

Kõik nakatunud on kodusel jälgimisel ja haiglaravi ei vaja neist reedeõhtuse seisuga keegi. Esimene haigestunud patsient on haiglast välja kirjutatud.

Alates 31. jaanuarist on kokku tehtud  843 COVID-19 testi. Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus terviseameti, Tartu Ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru Keskhaigla ja Pärnu haigla laborites.

Koroonaviiruse proov võetakse tervishoiutöötaja otsuse alusel, kes lähtub analüüsivajaduse määramisel juhudefinitsioonist ehk ilmnenud sümptomitest ja sellest, kas inimene on hiljuti viibinud haiguse leviku riskipiirkonnas või võib olla kokku puutunud koroonaviiruse kandjaga. Terviseamet lähtub oma riskihinnangus WHO ja ECDC andmetest, riskihinnangutest ja -analüüsidest ning prognoosist. Võttes arvesse Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) soovitusi on tervisameti hinnangul koroonaviiruse kõrge riski piirkondadeks Hiina Rahvavabariik, Itaalia, Iraan ja Lõuna-Korea. Keskmise riski piirkonnad on Saksamaa, (Nordhein-Westfalen, Baden-Württemberg ja Baieri liidumaa), Prantsusmaa (Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Grand Est, Hauts-de-France, Ile-de-France), Tirooli suusakuurordid Austrias, Hispaania (Madrid, Kataloonia ja Baskimaa), Jaapan ja Singapur. Risk nakatumiseks on kõrge inimestele, kes viibivad riikides, kus on laialdane kohapealne levik.

Koroonaviiruse analüüsi saab edukalt teha inimesele, kel on haigussümptomid juba ilmnenud – enne haigusnähtude nagu köha, palavik ja hingamisraskused tekkimist annab analüüs suure tõenäosusega valenegatiivse tulemuse.

COVID-19 sümptomid sarnanevad gripi sümptomitele. Viirus võib põhjustada köha, palavikku ja hingamisraskuseid. Viirus levib peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige köha.

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on valitsus otsustanud kehtestada Eestis eriolukorra ning rakendada erimeetmeid näiteks on alates esmaspäevast viiakse õppetöö üle üle kaug- ja koduõppevormile. Kõik avalikud kogunemised on keelatud ja kuni 1. maini suletakse muuseumid ja kinod ning teatrietendused, kontserdid ning konverentsid keelatakse. Spordivõistlused on keelatud 1. maini. Piiridel kehtestatakse sanitaarkontroll. Lisaks peatub kruiiside müük Tallinn-Stockholm-Tallinn liinile. Raamatukogud jäävad avatuks piiratud ulatuses.

 


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD