Menu

.      

Inimesed kipuvad häirima koobastes talvituvaid nahkhiiri

  • Kirjutas BNS

Võru kesklinnas jäi ultrahelidetektori kuuldeulatusse nii põhja-, kui parginahkhiir, suurvidevlane ja veelendlane. Lutsari sõnul on videvlase tiivaulatus ligi 40 cm ja teda peetakse nahkhiirte ehk käsitiivaliste seas üheks suurimaks. Videvlane on üks selliseid, keda paljud pole oma silmaga näinud. Pildil on veelendlane, kes on Eestis üks meie tavalisemaid ja arvukamaid nahkhiireliike, tema elu- ja toitumispaikadeks on peamiselt veekogude ümbrus ja pargiilmelised puistud. Foto: LENNART LENNUK 

Loodusesõbrad trügivad lam pidega Kagu-Eestis asuvatesse Piusa koobastesse, häirides seal talvituvaid nahkhiiri - nahkhiireekspert soovitab selle asemel jälgida tänavuse aasta looma tegemisi läbi Eesti esimese avaliku nahkhiirekaamera, kirjutab Postimees. 

«Nahkhiiri ei tohi enne maikuud häirida, Piusa koobastesse ei tohi varinguohu tõttu üldse minna, aga üleeilegi tungisid inimesed taas koobastesse,» avaldas muret Eestimaa Looduse Fondi nahkhiireekspert Lauri Lutsar. «Eriolukorra alguses oli koobastesse hullumeelne tung, nüüd on natuke vaibunud, aga pea iga päev tükib keegi sisse, kahe kuni kümne kaupa.»

Sissetungijate avastamiseks on üles pandud valvekaamera. Kui valvefirma rikkuja tabab, annab ta sellest teada keskkonnainspektsioonile. Inspektsiooni Võrumaa osakonna juht Ardi Lepp ütles, et tänavu on algatatud kümme vastavat menetlust, mullune suurim trahv koopaekskursiooni korraldamise eest oli 520 eurot.

Aprilli alguses käis ka piirivalvepatrull Piusal kontrollimas teadet suurema seltskonna koopasse ronimise kohta, andis teada Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk. Selgus, et koobaste ümber väljas liikus kaks lastega peret.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD