Menu

.      

Riik plaanib Võru valda kallist sõjamasinate baasi

  • Kirjutas BNS

Esmalt oli kavas ehitada sõjatehnika parkla kõrvalasuva elamurajooni lähedusse, seejärel üle tee asuvale vanale reostatud naftabaasi alale. FOTO: Aigar Nagel

Kuperjanovi jalaväepataljoni laienemisplaanide uue kava järgi rajatakse neli miljonit eurot maksev sõjaväeparkla Võru valda Tsiatsungõlmaa lasketiiru juurde, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Esmalt oli kavas ehitada sõjatehnika parkla kõrvalasuva elamurajooni lähedusse, seejärel üle tee asuvale vanale reostatud naftabaasi alale. «Oleme nüüd leidnud kolmanda lahenduse, mis jääb Võru linnast välja,» rääkis kaitseinvesteeringute keskuse juhataja Kusti Salm. «Tahame muuta plaanitava parkla asukohta ning rajada selle Võru valda Tsiatsungõlmaa lasketiiru juurde. Üsna pea peaks järgnema projekti ametlik käik.

Peamine plaanide muutmise põhjus on Salmi sõnul asjaolu, et 2. jalaväebrigaadi lahinguvalmiduse saavutamiseks on karmid tähtajad. Kümneaastase arengukava kohaselt on tema kinnitusel viimane aeg ehitustööde alustamiseks 2022. aasta alguses. Selleks ajaks peavad olema planeeringud valmis ja maatükid ostetud.

Salmi sõnul oleks Võru endise naftabaasi alale ehitamine tähendanud ka kogu reostuse likvideerimist. «See plaan lendas lihtsalt ajaliselt uppi,» lausus Salm. «Esialgsed ambitsioonikad ajakavad tehti rohkem kui aasta tagasi. Uuringuid on küll tehtud, aga sisuliselt pole mitte midagi edasi liikunud. Reostuse likvideerimiseks pole lõplikult rahastust ja pole ka näha, et see kusagilt tuleks.»

Kaitseinvesteeringute keskuse juhataja sõnul tunneb ka kaitseministeerium muret Eesti looduse ja keskkonna pärast. «Kuid kaitseministeeriumi ülesanne on siiski arendada Eesti kaitset,» lisas ta. «Me ei saa panna oma plaane keskkonnakaitsest otseselt sõltuma.»

Parklasse tuleb sadu sõjamasinaid, selle ümber ehitatakse aed. «Investeering on ligikaudu neli miljonit eurot,» ütles Salm ning lisas, et summa saadakse kaitse-eelarvest. «Töödega on kavas alustada järgmise aasta alguses.»

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD