Menu

.      

Koolivaheajal tuleb jääda ettevaatlikuks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Esmaspäeval algab üldhariduskoolides sügisene koolivaheaeg, mis annab hea võimaluse aeg maha võtta ja teenitud puhkust nautida. Sealjuures ei tasu aga unustada ettevaatusabinõusid koroonaviiruse leviku takistamiseks.

„Meie koolid on teinud väga head tööd turvalise koolielu tagamisel, nüüd on käes aeg hinge tõmmata,“ sõnas haridus- ja teadusminister Mailis Reps. „Oleme suutnud ühiste jõupingutustega viiruse leviku kontrolli all hoida ning saanud jätkata võimalikult paljus tavapärast elu. Et see nii jääks, tuleb ka koolivaheajal säilitada ettevaatlikkus,“ lisas ta.

Kutsume kõiki üles veetma seekord vaheaja Eestis. Välisreisid soovitame lükata koroonaviiruse leviku tõttu edasi – paljudes riikides kasvab nakatumiste hulk jõudsas tempos, samuti võivad reisisihtkohtades kehtida erinevad piirangud ning arstiabi ei pruugi olla alati hästi kättesaadav. Kui reisimine on vältimatu, tuleb arvestada võimaliku isolatsioonikohustusega.

Noortekeskused, huviringid ja laagrikorraldajad on juba vaheajaks valmistunud ning pidanud seejuures silmas ka koroonaviiruse leviku takistamiseks vajalikke ohutusnõudeid.  Vaheaja sisustamiseks leiab mõtteid näiteks veebilehelt puhkaeestis.ee. Põnevat avastamist vabas õhus pakuvad kodukoha matka- ja terviserajad.

Ka koolivaheajal soovitame üritusi korraldada hajutatult ja väiksemates rühmades. Kontaktide vähendamiseks soovitame asutuste vahelised, piirkondlikud ja üleriigilised üritused korraldada eelkõige virtuaalselt.

Näeme, et haigus on liikumas noorematelt inimestelt vanematele, kes põevad COVID-19 raskemalt ja vajavad sagedamini haiglaravi. Seega ei tohiks minna näiteks pärast rahvarohketel üritustel käimist vanavanematele külla.

Hoiame ennast ja oma lähedasi! Ka koolivaheajal tuleb haigena kodus püsida, hoolitseda kätehügieeni eest ning rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis on soovitatav kanda maski.



Erilist tähelepanu vajab vaimne tervis. Palju kasulikku leiab portaalist Peaasi. Peaasja eestvedamisel on käimas kampaania #püsimekoos, mis kutsub kõiki inimesi vaimse tervise kuu jooksul üksteisele vähemalt 15 minutit päevas vahetut tähelepanu jagama. Väljakutse võib seisneda rääkimises, koos sportimises, loodusesse või jalutama minemises ja muus meelepärases omavahelise suhtluse elemendiga tegevuses.

Noortele on teejuhiks infoportaal Teeviit, kust leiab nii eesti- kui venekeelseid noortele suunatud teemapüstitusi kui mõtteid vaheaja sisustamiseks. Oktoobris pühendub ka Teeviit just vaimse tervise eest hoolitsemise temaatikale.

Kõige ajakohasemat infot COVID-19 haiguse kohta saab endiselt Terviseameti kodulehelt ja valitsusveebist kriis.ee. Haridusavaldkonda puudutavatele küsimustele leiab vastuseid ka Haridus- ja Teadusministeeriumi veebist.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD