Menu

.      

Võrumaa käsitöötoodete konkursi võitis Helve Alla

  • Kirjutas BNS

MTÜ Vana-Võromaa Käsitüü korraldatud käsitöötoodete konkursil „Latsõlik ja lustilinõ“ pälvis peapreemia Helve Alla vildijääkidest valmistatud loomadest koosneva tähtede ja värvide õppimise mänguga „Tähed ja tähetegelased". Fotod: AIGAR NAGEL

MTÜ Vana-Võromaa Käsitüü korraldatud käsitöötoodete konkursil „Latsõlik ja lustilinõ“ pälvis peapreemia Helve Alla vildijääkidest valmistatud loomadest koosneva tähtede ja värvide õppimise mänguga „Tähed ja tähetegelased".

Preemia sai veel Heli Viks lauamängu kabega „Tamkaplats“, mille nuppudeks on nööbid ja mängulauaks linane kootud kabelauamustriga linik. Samuti pälvis preemia Tiina Bahmatšev, kes valmistas kaasaskantava trips-traps-trulli mängu, mille mänguväljak on tikitud rõiva peale ja mängunuppudeks on arhailise tikandiga kahte moodi kirjatud riidekattega kettad.

Noorele loojale välja pandud eripreemia pälvis 13-aastane Tambet Lastik, kes tegi vanaema juhendamisel luua, mille varrel on võrukeelne sõnum juhatusega kombeid hoida: luud tuleb ikka ukse ette panna kui kodust ära lähed. Luua juures on ka lugu, kuidas Tambet vanaema käest tarkuse teada sai.  
 
Konkurss toimus 15. veebruarist kuni 28. aprillini ja sinna laekus üheksa erinevat tööd ning osales kaheksa meistrit. Töid hindasid Margit Olesk Vastseliina Käsitööühingust, käsitöömeister ja ettevõtja Janika Solman, Margit Pensa Vana-Võromaa muuseumitest, Triin Toom Võro Instituudist ja Vilve Oja Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ-st. Hindamiskogu märkis ära, et mitme töö puhul olid materjalideks kas tootmisülejäägid või taaskasutatav rõivas. Võrukeelsed sõnumid ja sõnad annavad asjadele lustliku ja rõõmsa varjundi. Hindamise käigus koorus juba idee järgmiseks konkursiks – jätkata tuleks mängu teemaga, seda enam, et tulemas on Uma Pido, mille teemaks on samuti mäng. 
 
Tänavune konkurss „Latsõlik ja lustilinõ“ oli järjekorras viies, varem on Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ korraldanud tootekonkursi teemal „Savvusann“, „Aigu om!“, „Mõtsa poolõ“ ja „Kirjun om väke“.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD