Menu

.      

Riik hakkab toetama gümnasistide tasuta koolilõunat

Pilt on illustratiivne  Foto:Hubases pisikeses sööklas einestavad lapsed kahes vaatuses. Mainimata ei saa jätta suurt akent, kust on ampsude vahel hea välja kiigata.     Foto: KADRI NAGELHaridus- ja teadusministeerium saatis kooskõlastusele eelnõu, millega riik toetab gümnasistidele tasuta koolilõuna sisse viimist.

Eelnõu järgi saaksid koolipidajad – omavalitsused ja erakoolide omanikud – järgmisest aastast senisest pea kolm miljonit eurot rohkem riiklikku koolilõunatoetust. Eelnõu näeb ette kindlustada igale gümnaasiuminoorele vähemalt üks soe lõuna päevas riigi ja kohaliku omavalitsuse toel, teatas haridus- ja teadusministeerium BNS-ile.

Praegu on lõuna tasuta põhikoolis ning ka kutsekeskhariduse tasemel. Munitsipaalkoolides on tänavu kokku enam kui 20 000, erakoolides üle 1000 ja riigigümnaasiumides 1500 gümnasisti.

„On riigi huvides, et kõik võimekad lapsed saaksid omandada gümnaasiumihariduse, sõltumata pere sissetulekust. Täna elab meil ligi 20 protsenti gümnaasiumiealistest noortest vaesuses, mistõttu kaasneb paljudele peredele lapse gümnaasiumisse astumisega koheselt ka märkimisväärne lisakulu. Peaksime soodustama kõigi noorte õpinguid, mistõttu laiendabki riik koolilõuna saajate ringi," ütles haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.

Minister lisas, et Eestis on juba täna mitmeid omavalitsusi, kes on suutnud tagada oma gümnasistidele tasuta koolitoitu.

Praegu toetab riik koolilõuna maksmisel ainult põhikoolide õpilasi, kuid juba praegu pakuvad paljud omavalitsused tasuta või väikese lisatasuga koolilõunat ka gümnaasiuminoortele. Toetuse suurus on 136 eurot ja 50 senti iga gümnaasiumiõpilase kohta kooliaasta jooksul ehk 78 senti päevas.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD