Menu

.      

Tänavu võtsid kõigist riigikogu istungitest osa vaid kaks saadikut

FOTO: Aigar Nagel

Lõppeval aastal toimus riigikogus 122 istungit, neist kõigist võttis osa vaid kaks rahvasaadikut, kirjutab Postimees.

Istungilt puudumist põhjendatakse küll tervislike põhjuste või valijatega kohtumisega, kuid mitme riigikogu liikme kontolt leiab ka arvukalt põhjuseta puudumisi. Tänavuse aasta kaks korralist riigikogu istungjärku peeti 8. jaanuarist kuni 14. juunini ning 10. septembrist kuni 20. detsembrini. Erakorraline istungjärk oli 22. augustil.

Riigikogu statistikast ilmneb, et kõigist 122 istungist võtsid osa Jürgen Ligi Reformierakonna fraktsioonist ning Priit Sibul Isamaa fraktsioonist. Neile järgnevad sotsiaaldemokraat Toomas Jürgenstein 121 istungiga ning reformierakondlased Kristen Michal ja Urmas Kruuse 120 istungiga. Osavõtu poolest paistavad silma ka vabaerakondlane Krista Aru, keskerakondlane Kersti Sarapuu ja sotsiaaldemokraat Hardi Volmer, kes olid kohal 119 korda.

Kui riigikogus vahetunud liikmed välja arvata, on tänavu parlamendi istungitel kõige vähem osalenud fraktsioonitu Olga Ivanova. Tema on kohal olnud 77 ja puudunud 45 istungilt. 29 korral on Ivanova puudumise selgituseks märgitud tervislikud põhjused, kohtumised valijatega või perekondlikud põhjused. Kolme istungi ajal on ta viibinud välislähetuses, kuid 13 puudumise põhjus on selgusetu, kirjutab Postimees. 

Puudumiste arvult järgneb Ivanovale reformierakondlane Taavi Rõivas. Ekspeaministrit polnud näha 44 istungil, kuna viibis kolmel korral välislähetuses. Mitmel juhul on ta põhjendanud oma eemalolekut osavõtuga suurõppusest Siil, samuti esinemistega väliskonverentsidel.

Enam kui 40 korda on puudunud ka Marianne Mikko SDE-st, Karin Tammemägi Keskerakonnast, Kalle Palling Reformierakonnast ja fraktsioonitu Marko Mihkelson. Mikkol on rekordarv välislähetusi: Euroopa Liidu asjade komisjoni liige on istungite ajal käinud piiri taga 39 korda. Väliskomisjoni juhtiv Mihkelson on pidanud riigikogu saali asemel välismaal olema 33 korda, kuid kaheksal juhul pole rahvasaadik puudumist põhjendanud.

Põhjendamata puudumiste poolest juhib fraktsioonitu Margus Tsahkna, kellel on neid koguni 22. Ta on istungite ajal käinud esinemas kaitseväes ja koolis, osalenud komisjonide töös või on vahele tulnud perekondlikud põhjused. Tsahknale järgnevad Karin Tammemägi Keskerakonnast ja Olga Ivanova vastavalt 20 ja 13 puudumisega.

Haiguse tõttu on pidanud kõige rohkem parlamendi tööst eemal olema vabaerakondlane Jüri Adams, kes ei saanud osaleda 26 riigikogu istungil. Seitsmel korral pole ta oma puudumist põhjendanud.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD