Menu

.      

Riigikogulane vastab Võru folgi kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Eile alanud Võru folkloorifestival tekitab meie riigikogulastes erinevaid tundeid. Alljärgnevalt saad teada, kes läheb sinna rahvariides naisterahvaid piiluma, kes ise osalema ja kes ei pea folki külastamise vääriliseks.

Küsimused riigikogulastele olid:

1. Sel nädalal toimub Võru folkloorifestival, mis toob kohale külalisi lähedalt ja kaugelt. Millised on olnud teie kokkupuuted Võru folkloorifestivaliga ja kas kavatsete seda tänavu külastada?

2. Milliseid suveüritusi või festivale kavatsete tänavu külastada?

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Kokkupuuted Võru folgiga on ikka tihedad. Alati olen püüdnud kasvõi korrakski läbi hüpata, et folgi lõhna nuusutada. Suvine Võru on kaunis ilma muusikatagi, kuid kui ikka torupill või kandlemees viisi lahti laseb, läheb veelgi lõbusamaks. Rahvariides naisterahvad lisavad veelgi võlu juurde. Lihtsalt vaata neid ja imetle, kui palju ilusat suudab elu pakkuda! Kindlasti püüan ka seekord kohal olla. Jumal tänatud, et vanarahva vara alles suudame hoida ja seda uuesti igale põlvkonnale pakume! Loodan, et peame veel sajandeid vastu.

Eelmisel nädalavahetusel käisin Võru kesklinnas peetud laadal. Ostsin vorsti ja kala kaasa. Väga maitsev kohalik toodang! Keskerakond oli ka laadal oma rohelise telgiga väljas. Pistsid mulle värske Kesknädala pihku. Soe tunne hakkas. Kristiina Ojulandi partei jagas ka lubadusi ja kutsus valimistele. Nii, et suvekultuur, kaubandus ja poliitika käivad Võrus käsikäes, aga see on vahva!  

2. Kavatsen käia kõikjal, kuhu ajapuudus laseb minna. Põlvas ju suur lõõtspillifestival tulemas. Mulle Heino Tartes ja tema meeskond väga meeldivad. Tore, et Maarjaoru põhjas lõõtspill ellu äratati. Hakkasime lõõtsmoonikuid kuidagi ära unustama. Nüüd on traditsioon taastatud ja see on priima!
Põlvas ootab ees veel Jakob Hurda mälestuspäev. Laialt tuntud rahvaluulekoguja ja kirikumehe sünnist möödub 175 aastat ning sel puhul korraldab kohalik Jakob Hurda kultuuriselts suurürituse. Teatrietendus, teaduslikud ettekanded, rahvuslike toitude ning koduveinide konkursid ja tea, mis veel.

Kindlasti tahan minna Ruusale, endise sovhoosi keskusse, kus etendub suvetükk „Kaalukoda”. Rummu Jüri juurde, mida etendati Lutsu külas, ma ei jõudnudki. Ja Valgas on tulemas veel suur suveõhtukontsert ja ööpidu koos kõige populaarsemate šlaagrilauljatega.

Suvemöllu on palju, ole vaid mees ja mine kohale!

Meelis Mälberg (Reformierakond): Võru folkloorifestivalile ma veel jõudnud ei ole ja kahjuks ei jõua ka sellel aastal. Eestimaa suvi on täis põnevaid üritusi ja kõigest osa saamiseks ei jätku päevi. Olen käinud Seto folgil ning loomulikult laulu- ja tantsupeol ning osalenud mitmel spordivõistlusel. Kindlasti on selle suve plaanides veel Viljandi folk ja Seto Kuningriigi päevad. Tahan võistlejana jõudumööda kaasa lüüa ka spordiüritusel.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Võru folkloorifestivalil olen osalenud mitmel korral ja mul on väga head mälestused sellest festivalist. Lisaks kontsertide kuulamisele olen osalenud tänavatantsus ja ka õhtusel tantsupeol Kandle aias. Selle aasta festivalil jääb kahjuks käimata, sest reede õhtul on Põlva Intsikurmu lauluväljakul Smokie kontsert ja olen sellele kontserdile juba talvel piletid ära ostnud. Laupäeval osalen Jakob Hurda 175. sünnipäeva pidustustel Põlvas. Selle ürituse raames toimub „Folkloorikuninga toidukonkurss” ja olen lubanud osaleda selle konkursi hindamiskomisjonis. Laupäeva õhtul toimub Intsikurmus lõõtspillipidu „Harmoonika” ja osalen ka sellel peol, sest lõõtspilli kuulata on minu jaoks suur nauding.

Kahju, et väga paljud toredad üritused toimuvad samal ajal. Edaspidi ootaks, et erinevate ürituste korraldajad teeksid suuremat koostööd ja lepiksid ürituste toimumise aegades kokku.
Kindlasti külastan veel Seto Kuningriigi päevi, mis toimuvad augusti alguses, ning tahan osaleda ka Lüübnitsa sibula- ja kalalaadal.

Inara Luigas (SDE): Selle aasta suvi on olnud vaieldamatult sündmusterohke. Kõikidel olnud, olevatel ja tulevatel üritustel osalemiseks peab jätkuma mitte ainult raha, vaid ka aega. Laulupidu puudutas meie südameid ja hingi, jalgpalli MM sidus meid suvel ootamatult teleka külge. Ka mind ja väga kõvasti. Ees ootavad paljud festivalid, folgiüritused … Väga sisukas suvi!

Võru folkloorifestivalile lähen kindlasti. Mulle isiklikult meeldib see Võru folkloorifestivali hõng. Ise olen ka folgil üles astunud, oma õdedega. Laulsime kunagi Kandle aias tšastuškasid. Need on sellised lühikesed salmid, kuhu peab ära mahtuma humoorikas mõte. Setomaale tuli see komme 1930. aastatel ja inimesed panid sellesse salmi oma naljakad mõtted laulmiseks. Ka tänapäeval lauldakse Setomaa praasnikel tšastuškasid. Ise olen neid kokku sepistanud 100 ringis ja olen oma salme kuulnud paljudel üritustel laulmas.

Veel lähen sel suvel „Harmoonika” peole, Seto Kuningriiki, osalen „Külävüü kostipääväl” ja veel mõnel õhtusel üritusel.

Rein Randver (SDE): Eestimaa suvi on kahjuks väga lühike. Sellepärast on üritusi ühel päeval üle Eesti väga palju. Varasematel aastatel olen osalenud folkloorifestivalil ja on, mida meenutada. Loodan ka sellel aastal seda festivali külastada. Soovin osaleda paljudel kultuuri- ja spordiüritustel nii maakonnas kui ka mujal.

Kalvi Kõva (SDE): Loomulikult astun ka eeloleval nädalavahetusel läbi mõnelt folklooriürituselt, nagu seda olen teinud kõigil aastatel. Veelgi enam, olen mitmed aastad olnud abis nii nõu kui jõuga nendel teotahtelistel inimestel seda toredat üritust korraldamas. Ja nii ka laupäeval annan oma panuse peo korraldusse, juhtides lõõtspillide võistumängimist.

Valdo Randpere (Reformierakond)ei vastanud.
Aivar Rosenberg (Reformierakond) ei vastanud.
Jaak Aaviksoo (IRL) ei vastanud.
Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD