Menu

.      

Võrus koroonaviiruse kahtlusega testitute vastused saabuvad homme

  • Kirjutas Sten Sang

Foto: AIGAR NAGEL

Täna hommikust alates on Võrut raputanud ärevad teated mitmest koroonaviiruse kahtlusega inimesest.

Teateid pole

Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp andis täna kell 11 teada, et sel ajahetkel puudus ametil Võru kohta info, küll aga sai kinnitust veel üks nakatunu Tartust. Terviseameti labor tuvastas eile neli nakatunut, kokku on haigus Eestis seni tuvastatud 17 inimesel. „Peale eile õhtul teada antud kahe saarlase ja ühe tallinlase lisandus viimaste analüüsidega nakatunu Tartust. Nakatunu saabus 7. märtsil Milano-Riia lennuga ning liikus isikliku transpordiga Tartusse. Terviseamet tegeleb kontaktsete väljaselgitamisega,” sõnas Kingsepp. Eile tehti 45 analüüsi, alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 464 COVID-19 testi.

Haigeid pole

Kell 13 teatas Tartu ülikooli kliinikumi kommunikatsioonijuht Helen Kaju, et koroonaviiruse analüüside tulemusi kommenteerib terviseamet ja palus küsimustega pöörduge nende poole. Hetkeseisuga ei ole hospitaliseeritud kliinikumi koroonaviirusega patsiente,” kinnitas ta.

Võru lukku

Kell 13 teatas Võru linnavalitsus, et Võru linna koolid, lasteaiad, huvikoolid, erahuvikoolid ja teised avalikku teenust osutavad asutused peatavad ennetava meetmena kuni teisipäeva, 17. märtsi õhtuni statsionaarse õppetegevuse.

Homme tuleb selgus

Kell 15 andis Lõuna-Eesti haigla ravijuht Agnes Aart teada, et haiglani jõudis täna hommikul info võimalikest koroonaviirusesse nakatunutest Võrumaal. „Täpset teadmist sellest veel ei ole, sest ühegi haigestunu analüüsi vastuseid veel teada ei ole. Täna teame, et kõik nakkuse kahtlusega isikud on olnud laupäeval, 7. märtsil ühel sünnipäeval. Mitmel sellel koosviibimisel käinutest on eile tekkinud haigussümptomid. Eile selgus ka, et üks sünnipäeval viibinud Tallinna inimene on andnud positiivse Covid-19 analüüsi vastuse. Sellest tuligi kahtlus, et tegemist võib olla Covid-19,” rääkis ravijuht. Ta lisas, et viiruse kahtlus ei puuduta ühte konkreetset kodanikku, vaid on mitu võimalikku viirusekandjat. „Samas võib olla ka tegemist mõne teise viirushaigusega. Midagi kindlat ei saa enne öelda, kui kellelgi kahtlastest kinnitub Covid-19 haigestumine, st analüüsi vastus on positiivne. Enne homset vastuseid veel ei saa,” tõdes Aart. Ta kinnitas, et ühtegi patsienti pole toimetatud uuringutele ei Tartu ülikooli kliinikumi ega ka Lõuna-Eesti haiglasse. Kõik Covid-19 kahtlusega patsiendid viibivad Aarti andmetel koduses isolatsioonis. „Siinkohal on taas oluline rõhutada, et keegi ei tohiks haiguse kahtlusega pöörduda ühegi haigla erakorralise meditsiini osakonda ega ka perearstikeskusesse kohale minna. Tuleb konsulteerida telefoni teel oma perearstiga või helistada perearsti nõuandetelefonil 1220. Kui tekib äkiline üldseisundi halvenemine, siis tuleb helistada häirekeskusesse 112. Haiglaravile viiakse ainult need haiged, kellel see üldseisundist tulenevalt näidustatud on. Kõik kergemate sümptomitega patsiendid jäävad kodusele ravile ja peavad kuni täieliku tervenemiseni koduses isolatsioonis püsima,” toonitas haigla ravijuht.

Agnes Aart paneb veel kord kõikidele inimestele südamele, et viirushaiguse sümptomite (köha, nohu, kurguvalu, palavik) ilmnedes tuleb kohe koju jääda. „See on ennekõike vajalik haiguse edasi levitamise seisukohalt. Inimesel endal võivad olla kerged nähud, aga ta ei tohi ikkagi välja minna, ei poodi, külla, trenni või mõnda teise avalikku kohta. Kodune isolatsioon või karantiin tähendab seda, et välditakse kõiki kontakte,” rõhutas meedik.

Lõuna-Eesti haigla on kehtestanud alates teisipäevast ka haiglas viibivate patsientide külastamise piirangu. Haigla palub haiglaravil viibivaid patsiente mitte külastada, suhelda telefoni teel patsiendi enda või temaga tegeleva personaliga. Samuti palutakse kõigil inimestel, kellel on planeeritud meie haiglas mõni uuring või eriarsti visiit, haigustunnustega mitte kohale tulla. Haigestunud patsiendil palutakse helistada haigla registratuuri telefonil 786 8569, anda oma haigestumisest teada ning talle broneeritakse uus aeg.

Seotud lood

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD