Menu

.      

Lugu sellest, kuidas Võru ajalehtedes 1. aprillil lugejaid ninapidi veeti

  • Kirjutas Maris Kütt

1930. aastal tariti Kreutzwaldi ausammas Tamula järve. Eile pärastlõunal oli Võrus Kreutzwaldi pargis ausamba üks osa suudetud omale kohale asetada, kuid lauluisa kuju on endiselt kadunud. Pingsad otsingud jätkuvad, et auväärt monument täies mahus taastada ja oma kohale tagasi paigaldada.   FOTO 31.03.2021 Foto lavastus: AIGAR NAGEL

Aprillinalja võib kahtlustada peaaegu igat 1. aprilli ajalehte lugedes. Sel päeval on lubatud lugejat nöökida ja kergeusklikke alt vedada. Võru kohalikes ajalehtedes Wõru Teataja ja Elu hakati libauudiseid avaldama umbes 90 aastat tagasi – 1930ndatel. Varem oli niisugune komme tundmata. Päris igal aastal viguriga lugusid ka ilmuda ei saanud, sest 1. aprill ja ajalehe ilmumise päev ei langenud alati kokku.

Esimese aprillinalja leidsin 1930. aasta Wõru Teatajast. Ajaleht teatas ärevalt: Kreutzwaldi kuju on öösel aluselt maha võetud ja pargiservast alla järve toimetatud. Öösel toimunust anti üksikasjalik ülevaade ning kirjutise illustreerimiseks oli isegi foto juurde pandud.

 „[---]Pühapäewa ööl kuulsid pargi läheduses elanikud mingisuguseid lööke, mis sarnanesid kiwiraiumisele, kuid millele ei teadnud keegi erilist tähelepanu pühendada. Nähtawasti murtigi sel ajal sammas aluselt lahti. Samba järwele wedamiseks on tarwitatud jämedaid teibaid, millistest mõned weel eilegi pargis ja järwe kaldal olid. Kuid pääle teiwaste, milledega sammast edasi on kangutatud, on selle huligaanse teo kordasaatmisel tarwitatud waiereid.

Samba aluselt lahti murdmisega, mis iseenesest wäga raske ja kõigiti mõtetu, on aga siiski nähtawasti küllalt kergelt toime saadud. Ümber samba on maa mõne meetri wõrra kaewatud ja songitud.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD