Menu

.      

„Võru linnatund” Marta raadios – Kaver ja Saarman lahkasid linna probleeme

„Võru linnatunni” saatejuht Jaak Madismäe.UUS RAADIOSAADE • Alates selle nädala neljapäevast on kaks korda kuus Marta raadio eetris „Võru linnatund”. Kuu teisel ja neljandal neljapäeval eetrisse minev saade lahkab nii võrulaste probleeme kui keskendub linna ja selle lähiümbruse arengusuundadele. Ühe mehe vana on teise mehe uus – nii võiks tinglikult nimetada kõnealust uut raadiosaadet.

Mõned aastad tagasi oli toona Võrus tegutsenud RING fm-i eetris samuti saade, mis kõneles Võrus toimuvast. Praegu aga Võrus enam raadiot ei ole, ent Võru asjadest oleks tarvis rääkida, leiab „Võru linnatunni” taassünni taga seisev saatejuht Jaak Madismäe.

„Ega me muidu Võru linna tegemistest mööda ole vaadanud, aga nüüd tahaks midagi põhjalikumat teha,” kinnitab Madismäe oma mõtet ja nendib, et kuigi algul taheti teha Põlva linnast uudistesaadet, liikusid asjad sedapidi, et saade tehakse hoopis paarikümne kilomeetri kaugusel asuvast Võru linnast.

VIDEO:


Esialgu on kolmveerand tundi kestev saade eetris kogu aasta. 2002. aastal kohaliku raaadiona tegevust alustanud raadio Marta, mille stuudio asub Põlvas, on esialgsete plaanide kohaselt jaganud kaks korda kuus eetrisse mineva saate kaheks: ühes saates vesteldakse linnaametnikega ning teine saade on publitsistlikum – uuritakse seda, millised on võrulaste olmeprobleemid, ja seda, mida pakub see väike Kagu-Eesti linnake oma elanikele.

Meelelahutus toob noored Võrru

Erki Saarman (vasakul) ja Jüri Kaver raadio Marta eetris. Fotod: PILLE IVASKEsimeses „Võru linnatunnis” astusid üles Võru linnapea Jüri Kaver ning linnavolikogu esimees Erki Saarman. Saate teemad olid: Võru linna viimaste aastate areng, tulevikuplaanid ja projektid. Samuti räägiti linna 2012. aasta eelarvest, sissekirjutusest ja kampaaniast „Võro liina tego 2011”.

Saarman ja Kaver on seisukohal, et Võru linn on elamiseks hea koht, lähtudes eelkõige sellest, et kriminaale siin eriti palju ringi ei liigu. Saatejuht Jaak Madismäe juhtis nende tähelepanu sellele, et politsei teadaannetes pole sageli Kagu-Eestis midagi märkimisväärset toimunud. See viitab nende meelest turvalisele elukeskkonnale.

Kui sageli nimetatakse väikelinnade üheks probleemiks noorte inimeste väljavoolu, siis Erki Saarman leiab, et edu pant võib peituda hoopis Võru nii-öelda meelelahutustööstuses. Saarman, kes on lisaks linnavolikogu esimehe kohale ka korrakaitsekomisjoni esimees, sõnas, et nädalavahetustel tuleb Võrru hulgaliselt noori – tavaliselt tullakse küll pidutsema, ent siiski tullakse.

Jüri Kaver lisas, et Võru on nooruslik linn ning nädalavahetuseti on tõepoolest linnas rohkem kisa ja lärmi, keegi vilistab kummi jne. Saarmani arvates annab siinne agar meelelahutusettevõtlus noortele hulgaliselt töökohti, mistõttu nad linnast lahkuma ei pea. Jüri Kaver lisas, et tema, kes oli kunagi suurlinnausku, leiab nüüd, et Võrus on kõik, mida üks tallinlane peaks ihkama – koolid on lähedal ja vahemaad on väikesed.

Kurikuulus rahateema

Saatetunnis tuli korduvalt juttu ka rahast, mis laulusõnade järgi paneb rattad käima. Kaver ja Saarman selgitasid, et hoolimata linna võetud laenudest on Võrru kerkinud hulgaliselt vajalikke ehitisi. „Kas linn on end lõhki laenanud? Ehitasime spordihoone, staadioni. Muusikakooli tegime korda … Vot see on see lõhki laenamine!” tõdes Kaver veidi irooniliselt.

Mõistagi ei saadud „Võru linnatunnis” üle ega ümber kurikuulsast palgaküsimusest, mis on paljudele siinse kandi elanikelt pahameelt kaasa toonud. Linnavolikogu esimees Erki Saarman leiab, et rohkem tööd tähendab ka rohkem palka: „Inimesed teevad tööd ja peavad selle eest palka saama.” Raadiosaates selgitas ta, et kuna Innar Mäesalu ametikoht vabanes, ent linn otsustas mitte uut inimest palgata, jagati need tööülesanded ümber. Mitmed ametnikud said tööülesandeid juurde ja tema sõnul sellest 30protsendiline palgatõus tingitud ongi.

Võrus ei ole korruptsioonitunnet

Saates puudutati ka Võru linna teede teemat. Saatejuht Jaak Madismäe juhtis tähelepanu Võru teede paremale seisukorrale kui mitme aasta eest. Saate külalised sõnasid, et väljaarendamisel on parem liiklusskeem, mis eeldab kahesuunalisi tänavaid. Samuti lisati, et selle aasta üks suuremaid investeeringuid on Kreutzwaldi tänava kordategemine, mis sisaldab ka vee-, kanalisatsiooni- ja soojatorude paigaldamist. Lisaks planeeritakse korda teha tänavaid Võrukivi linnaosas, samuti Katariina allee.

Veel lisasid saatekülalised, et palju vaeva on nähtud investorite otsimisega. Kaveri sõnul külastab veebruari alguses Võru linna suur Saksa energiakontsern, kelle aasta eelarvemaht on pool Eesti riigieelarvet. Sakslased, kes eelnevalt olid külastanud ka Lätit, leidsid Võru linnal mitmeid plusse olevat. „Sakslased selgitasid, et üks kvaliteedimärke on euro, samuti paistis Võru neile väga korras linn. Kui nad Lätti esimest korda läksid, siis nägid nad seal korruptsiooni, Võrus neil seda tunnet ei tekkinud,” lisas linnapea ja ütles, et eurorahadega on Võrul kõik korras.

Töötuse teemadel sõnasid Kaver ja Saarman kui ühest suust, et töötuse vastu üritatakse võidelda ning igal aastal on eelarvest õpetajatele ja lasteaiakasvatajatele ette nähtud viieprotsendiline palgatõus. Nad leiavad, et iga-aastane väike viieprotsendiline palgatõus on stiimul kooli- ja lasteaiaõpetajatele tegema oma tööd, mida nad niigi armastavad, paremini.

Inimesi kaasatakse saatesse

Võru linna teemade lahkamine tekitab kindlasti kuulajas palju küsimusi. Saatejuht Jaak Madismäe selgitas, et tulevikus plaanitakse kuulajaidki kaasata. Tõenäoliselt avatakse võimalus saata küsimusi e-posti teel või võtta ühendust telefonitsi. „Seda küll mitte päris otse-eetris, sest tahaks säilitada saate viisaka formaadi,” andis Madismäe mõista, et kuulajad saavad oma küsimuse esitada varem ning eetrisse võetakse vaid asjalikud ja argumenteeritud küsimused.

Kui küsiti, kas Kaver ja Saarman on valmis vastama linna elanike teravatele küsimustele, leidsid nad, et kui küsimus on asjalik, on nemad alati valmis selgitusi jagama.

EETRIAEG

• „Võru linnatund” on eetris iga kuu teisel ja neljandal neljapäeval kell 11.15 Marta raadios (kordusena sama päeva õhtul kell 17.10). Saadet saab kuulata sagedusel 100,7 MHz-i või internetis aadressil www.martafm.ee.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD