Menu

.      

Algas traktorite ülevaatus

Reino Mokrik tööhoos. Foto: AIVE HANSIKEVADTÖÖD • Käisime enne suuri pühi Kagu-Sellis ja leidsime sealt oma vana tuttava Reino Mokriku, kes on kevaditi, kui traktoritele ülevaatust tehakse, tähtsaim mees. Mokrik oli muhe nagu alati ja nõus mõne sõnaga ka traktorite ja haakeriistade ülevaatusest rääkima. Ülevaatus algas esmaspäeval kell 9 Antsla Kagumerkis.

Väljas pole küll kevade moodi, aga traktorid peavad valmis olema. Kui see magus hetk saabub, on enamvähem kõik põllul. Millele aga tähelepanu pöörata?

Reino Mokrik: „Tänavu tuleb ülevaatusele umbes 600 traktorit ja mõnelgi neil on oma väikesed vead, mida parandada. Ülevaatus on peaaegu iga päev ja kuni neljas-viies kohas päeva jooksul. Alustame kella 9 ajal ja esimene koht on Antsla. Ülevaatuse aegu ja kohti saab vaadata meie koduleheküljelt.

Uus liiklusseadustik kohustab 1,6meetriste (1600 mm) haagistel kasutama keskmisi valgeid ääretulesid. Vahepeal olid helkurid, nüüd enam ei tohi. Kindlasti peab sõidukil olema aeglase sõiduki tunnus – traktoril e-sertifikaat. Paljudel on märgid pleekinud ja vananenud. Et ennast harida ja nõudmistes täit selgust saada, soovitan tutvuda mullu 1. juulil välja antud majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusega, kus on kirjas traktorite, liikurmasinate ja nende haagiste tehnonõuded, ka nõuded varustajale. Seal on räägitud ka tehnonõuetele vastavuse kontrollimise tingimustest ja kontrollist.”

Muudest üsna sageli esinevatest vigadest nimetas Reino Mokrik veel seda, et lähituledel pole tihtipeale õigeid laternaklaase. Need peavad kindlasti olema, rääkis ta. Samuti ei tohi reflektori peegelpinnad tuhmunud olla ja klaasid peavad terved olema. Traktorite ja teiste liikurmasinate varustuses peavad olema veel kahekilosed, korralikult täidetud tulekustutid, mille kasutamisaeg ei tohiks olla ületatud.

On olnud juhuseid, kus traktorite seisupidurid ei pea või on ratas (rattad) kinnitatud viie poldi asemel neljaga. Üldjuhtudel ei saa ka siis ülevaatusest läbi.

„Aga mehed teavad oma masina vigu, mis neid siin ikka nii peenelt ette lugeda,” rehmas Mokrik käega. Üht aga ütles ta küll veel lisaks: „Kardaani kaitsmed peavad korras olema!”

Mokriku sõnul pole uue liiklusseaduse alusel näiteks kombainidele, heinaniidukitele ning muudele mehhanismidele, mis töötavad vaid põllul ja mis suurde liiklusesse naljalt ei juhtu, ülevaatust teha vaja.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD