Menu

.      

Laupäeval oli turg ostjatest-müüjatest pungil

Mait Hein (punases) müüb igal kevadel kartuleid nii seemneks kui ka söögiks.	 Foto: AIVE HANSITURG • Läksime taluturule eelarvamusega, et kui eelmisel laupäeval kella 8 ja 8.30 vahel oli turg väike, siis pole ka sellel laupäeval paremat oodata. Aga võta näpust – turul oli väljas palju kaupa ja ostjaid-müüjaid kella 8.30 ajal päris ohtralt. Võib-olla mõjutas ka kesklinnas niinimetatud purskkaevu platsil samal päeval korraldatud laat kaugemal asuva turu käekäiku.

Sellel laupäeval mõtlesime pilgu heita mõnele kartulimüüjale, sest on ju kartul meie esimene toit, olgu muu kõik või olemata. Kartulimüüjaid oli suuri ja väikeseid ning kokku oli neid nii umbes 20 ringis või veidi vähem.

Leidsime tuttava müügimehe Mait Heina, kes oli meile lahkelt nõus kartulist rääkima. Ta müüb igal kevadel kartuleid nii seemneks kui ka söögiks ja kui juba värsket kartulit on saada, siis ka seda. Tegelikult on Vana-Võrumaa mees Kanepi külje alt Mait Hein müümas ainult laupäeviti, sest teistel päevadel on tal teenindada, Pärnu, Viljandi ja Narva kant.  

„Pärnus ostetakse kartulit väga hästi ja ega ka Viljandi kohta saa midagi halvasti öelda. Tunduvalt paremini kui mullu ja tunamullu läheb tänavu kartulimüük Narvas,” seletas Mait Hein.

Hein müüs nii seemneks sobivat (keskmisest väiksema fraktsiooniga) kartulit kui ka söögikartulit. Sortidest võiks nimetada mõningaid järgmisi sorte: 'Adretta', 'Arielle', 'Vineta', 'Jeely', 'Marabelle', 'Flavia' jne. Kui küsida kartulikasvatajalt, miks ta just selliseid sorte kasvatab, siis vastus on üks – need on head sordid ja kasvavad tema maa peal kõige paremini.

Kartulit oli turul tõesti palju ja erinevaid sorte, nii et võis valida. Enamik ostjaid jäi siiski oma vana äraproovitud sordi juurde, ehk pannakse maitsmiseks natuke uuemaid sorte ka maha.

Sibulat müüdi enam-vähem endiste hindadega, samuti teisi turukaupu. Võib-olla muutuvad enamus hindadest mai lõpuks.

Rääkisime Mait Heinaga ka turul müüdavatest puudest. Ta ise kaupleb ju ka valmistehtud kamina-, pliidi- ja ahjupuudega. Kes tunneb, et ka puude peale tuleb kevadel mõelda, siis praegu ongi paras aeg need osta. Nagu öeldud, saab Mait Heina turult kätte igal laupäeval sinise kaubiku juurest ja talle võib ka helistada numbril 5667 0688. Puude hind on ostjale soodne, näiteks 50 cm pikkuste puude hind on 28–29 eurot ruumimeeter.

Sellest korrast alates trükime ära ka mõningate turul kõige populaarsemate kaupade hinnad. Muidugi ei tähenda see, et hinnad on ühed kogu turupäeva jooksul ja kõigil müüjatel. Sellepärast on meie antud hinnad lihtsalt orientiiriks turumaailma virvarris. Tavaliselt on need võetud kella 8.30 või 9 paiku.

• Hinnad 14. mail Võru taluturul.

Kartuli kilohind 25 eurosenti.
Kurgi kilohind kolm eurot.

Taimed:
Tomat     50–70 eurosenti
Kurk     80 eurosenti
Paprika     60 eurosenti
Kõrvits     50 eurosenti
Peet     20 eurosenti

20 PÄEVA ENIMLOETUD