Menu

.      

Kuum ilm ajas rahva randa

Ujumiskursusele tulnud lapsed neljapäeval Tamula järve ääres oma esimeses tunnis. Foto: Võrumaa TeatajaSUVI ON PÄRAL! • Eile ja üleeile, mil kraadiklaasi näit tõusis üle 25 soojakraadi, oli Tamula rand esimest korda sel aastal inimestest tulvil. Täna peaks ilmaennustuse järgi tulema ligi 30 kraadi sooja ja homme isegi 33 kraadi.

Ühes saabunud kuumalainega algas neljapäeval Tamula ääres ujumiskursus lastele. Ujumiskursuse korraldaja, Võrumaa vetelpäästeühingu juht Vambola Sulg oli neljapäeval Tamula ääres ise kohal ning pani kõik kursusele tulijad kirja. Kuigi algul olid vanemad kirja pannud kümme last ja nimekiri sai juba täis, tuli neljapäeval kohale kokku kaheksa last. Kursuse korraldaja on Väimela ujumistreener Vilja Ruuda, keda neljapäeval siiski kohal polnud, kuna ta viibis välismaal. Teda asendas Herman Tilba.

Lapsevanem Kaja, kelle üheksa-aastane tütar neljapäeval ujumiskursusele tuli ja kes oma lapsele kaasa elas, ütles, et oli juba mitu aastat sellist kursust otsinud, aga polnud leidnud. Nüüdki pidi kursus juba varem algama, mitu nädalat tagasi, ent see lükkus kehva ilma tõttu edasi. Kaja rääkis, et koolis toimuvad küll ujumiskursused, Võru laste puhul Väimelas, ent päris selgeks lapsed siiski ujumist ei saanud.

Nüüd on võimalik Tamula rannas värskes õhus ja puhtas järvevees kümnel korral ujumist harjutada kogenud treeneri käe all. Neil, kes esimestel kordadel kohale ei jõudnud, pole vaja muretseda, sest ilusat ilma jätkub arvatavasti veel terveks nädalaks.

Lähipäevil on oodata tõelist, üle 30 kaardi ulatuvat kuuma.

Nagu ennustab ilmajaama sünoptik Merike Merilain, saavad soojalembesed olevused mõneks ajaks sügisürbid varna visata ega pea isegi varahommikul sokke-salle otsima. Kõrgrõhuala, mis peaaegu sügistormi järel end Kesk-ja nüüd Ida-Euroopas kehtestas, jääb ehk veel mõneks viivuks meid õnnestama.

Täna-homme-ülehomme võib sündida selle suve uus soojarekord. Senine Pärnus 7. juulil mõõdetud 29,6°C pole väga kõrge, eelmisel paaril suvel lausa tavaline nähtus. Hoiatused tulevad tõenäoliselt äikesevihmade kohta, tuleb jälgida portaali www.emhi.ee.

Ilmajaama teatel tõusis pärast kümmet ööpäeva kestnud juuli keskmisest 2..3 kraadi jahedamat ilma maksimumtemperatuur teisipäeval Lõuna-Eestis 24-25°C-ni. Ilm läheb kõrgrõhualas järk-järgult soojemaks, kuid jahedad põhjalaiused ei tuku, õigemini pole tormitsüklonist maha jäänud külma frondi vöönd kuigi kaugele kadunud, vaid kulgeb aeg-ajalt sadusid pakkuvana Soome lõunaosast Osloni. Niisamuti ei tuku ka Lõuna-Euroopas ja Balkanil tekkinud äikesevihmade kolded, mis seotud Itaalia kohal püsiva tsükloniga.

Ööl vastu homset on suur tugevate äikesevihmade tõenäosus. Karta on, et ka esmaspäev on tugevate äikesevihmadega, kuna kuum õhk on endiselt Eesti peal. Samas tekib Kesk-Euroopas uus madalrõhuala, mis lõunavoolus lõpuks Skandinaaviale kandub ja koos Briti saartel püsinud tsükloniga Läänemere piirkonnas jälle edelavoolu kehtestab.

Siis tuleb mõni päev tavalist tuulist ja üksikute hoovihmadega ilma. Siiski on lootus, et augusti algul satume veel kord kõrgrõhuala mõjusfääri. Ilmajaama ennustuse kohaselt vaevalt küll 30°C palavus taas tuleb.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD