Menu

.      

Hinsa küla kaevulugu läheb edasi: veeproov oli puhas, aga reoveekaev sama veesoone peal

Vastseliina valla Savi talu peremees Jack Auere oma talu hoovis, taustal on näha talle pettumuse valmistanud kaev.  	  Foto: Võrumaa TeatajaKAEVUSAAGA • Võrumaa Teataja kirjutas kaks nädalat tagasi kaevuehitamise loost Hinsa külas Vastseliina vallas, kus Rõuge ettevõtja Olev Toots oli korraldanud Savi talule ekskavaatoriga sellise joogiveokaevu kaevamise, kust töö tellija väitel tuli sita järele haisvat vett.


Töö teostaja Olev Toots käis, nagu lubatud, ise kaevu juures kohal ja võttis proovid, lasi teha analüüsid ning möödunud nädalal tõi need Võrumaa Teataja toimetusse näha. Proovide järgi olid reoveele viitavate enterokokkide ja coli-bakterite näidud nullis. Ammooniumi näitaja oli 0,14 mg liitri kohta, mis jääb alla lubatud piirsisaldusele 0,50 mg/l. Raua sisaldus oli samas 2100 µg liitri kohta, mis ületab ligi kümnekordselt piirsisaldust 200 µg/l. Vee karedus on analüüsi tulemuste järgi 4,2 mmol.


Kehva kvaliteediga vesi oli talu õuel ka varem


„Loomulikult!” ütles kaevumeister Olev Toots vastuseks küsimusele, kas analüüsid näitavad, et kõik on veega korras. Tema sõnul näitavad analüüsid, et reovett pole. Vee karedus tuleneb aga suurest rauasisaldusest.


„Rauda ei saa muuta,” ütles Toots analüüsi tulemusi kommenteerides, seetõttu ei saa tema väitel öelda, et vesi on pask.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD