Menu

.      

Jäänud on sügavsügisel valminud viljad

TALUTURG • Turg on jäänud kaunis kõhnaks. Enamusel on ju keldri- ja sahvrikraam panipaigas ning ootamas esimesi pühasid. On ju nii, et tavaliselt võetakse talveks ettenähtud aedviljad ja põlluannid käsile jõulupühadeks.

Kartulit läheb pea iga päev vaja ja seda ikka jagub. Näiteks maksis kartul „Laura” turul 35 eurosenti kilo. Eks sellise raha eest tulebki talvekartulit osta.

Porgandit oli kahe hinnaga. Suur porgand maksis 80 eurosenti kilo ja väike 60. Peedi sai kätte poole euro eest. Enamik perenaisi oleks ostnud veelgi odavamalt, aga paraku oli 50 eurosenti kasvatamise piirhinnaks. Kapsas maksis 70 eurosenti kilo.

Õunu oli tänavu sügisel kohati palju, kohati vähe – sellist juttu aetakse muidugi igal aastal. Pole ju eriti kuulnud, et mingil aastal oleks kõigil õunauputus olnud või pole neid absoluutselt kellelgi. Oma kodumaine õun on parim mahlaks, kookide tarvis ja niisama söömiseks. Suur õun „Antonovka” maksis turul üks euro, väiksemad 60 eurosenti kilo. See õun on väga hea talvel süüa, kui ta muutub pehmeks ja magusaks ning kohati lausa läbipaistavaks. Lauaõunana on „Antonovka” pisut hapu, aga köögiõunana on ta ületamatu. „Antonovka” on üldse üks vastupidavamaid sorte.

Müüdi ka „Kuldrenetti”, meie ühte tuntumat ja hinnatumat õunasorti. Ka „Kuldrenetti” peetakse talveõunaks ja ta võib jahedas hoituna järelküpseda kohati lausa läbipaistvaks.

Turul ei olnud enam tomatit, kurgist rääkimata. Oli sibulat – nii mugul- kui ka pundis sibulapealseid. Ka paprikat oli.

Endistviisi saab turult Lihakarnist liha osta ning sisehallist saab liha, saia ja muud kaupa. Eks talvel lähebki kauplemine siseruumidesse.

• Hinnad Võru taluturul 29. septembril

Kartul „Laura” 0,35 eurot/kg
Porgand (väike/suur) 0,60/0,80 eurot/kg
Kapsas 0,60 eurot/kg
Peet 0,50 eurot/kg
Sibulakimp 4 eurot/kg
Paprika 2 eurot/kg
Küüslauk 3 eurot/kg
Õunamahl (2 liitrit) 2 eurot
Pohlad (2-liitrine purk) 3 eurot
Jõhvikad 3,50 eurot/kg
Õunad („Kuldrenett”) 2,50 eurot/kg

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD