Menu

.      

Tehnikaringi uus hooaeg on alanud

Ka pealtvaatajatel oli võimalus bagiga proovisõitu teha. Pildil õpetaja Ülle Sillamäe – ainuke õpetaja, kes julges bagiga mõned ringid teha.   Foto: BIRGIT PETTAITAASAVAMINE • 21. septembril alustas uut hooaega Võrumaa kutsehariduskeskuses tegutsev tehnikaring. Päev algas eelmisel õppeaastal MPB Team’i ehitatud bagi esitlemisega. Hiljem jätkusid tegevused tehnomajas: tutvuti puidutöökoja ja mehhatroonika võimalustega ning toimusid erinevad töötoad.

Bagi projekteerimisega tehti algust eelmise aasta detsembris. Võrumaa kutsehariduskeskuse metallide töötlemise eriala kolmanda kursuse noormehed lõid meeskonna MPB Team (Metal Processors Buggy), kuhu kuuluvad Olar Teras, Henri Jõgi, Aleks Tsvetkov, Kusti Urbanik, Hardi Salu ja Kristjan Kimmel. Jaanis Tigase juhendamisel alustati neljarattalise maastikusõiduki projekteerimist, konstrueerimist ja ehitamist. Bagi valmimine võttis aega natuke üle poole aasta.
Veidi aega enne avaüritust, kui pealtvaatajad polnud veel saabunud, tehti bagiga proovisõite, mille käigus õnnestus ühel bagiehitajatest varem ette valmistatud hüpet läbides esiotsaga maasse takerduda ja bagiga üle katuse lennata. Õnneks suudeti 30 minuti jooksul viga saanud bagi tehnomaja metallitöökojas kiiresti taastada, et seda avaüritusel siiski inimestele näidata.

Bagi juures on veel väga palju ehitamist. Tulevikus loodetakse Võrumaa kutsehariduskeskuse bagi saada tänavakõlblikuks L7e kategooria alla kuuluvaks sõidukiks. Selleks on aga vaja teha veel palju tööd.

Lisaks olemasolevale bagile on jätkuprojektina plaanis ehitada teine bagi veel, mis on eelmise tegemisest õpitud ja parem. Uued bagi edasiarendajad ja ehitajad on mehhatroonika esimese kursuse õpilased: Rene Kõrtsmann, Märt Lõhmus, Aleksei Nikandrov, Preet Pillak ja Egon Runtal.
Kui tehnikaringi ajaks oli planeeritud aeg keskpäevast kuni õhtul kella 20, siis tegelikult lõpetati alles kell 22 – tegevust oli nii palju.

Ramon Rantsus ja Kristiina robotiteatrist juhendasid nooremaid LEGO NXT roboteid programmeerima. Lembit Pähnapuu juhendas vanemaid õppureid iseseisvalt roboteid looma ning Mikk Leini tutvustas suurt sumorobotit ja selle saladusi. Kohal oli 33 õpilast, sealhulgas ka kolm tüdrukut ja viis tudengit. Õpilasi oli kokku viiest koolist: Põlva ühisgümnaasiumist, Kääpa ja Puiga põhikoolidest, Rosmalt Johannese koolist ning Võrumaa kutsehariduskeskusest. Huvilisi oli alates kolmandast klassist kuni Võrumaa kutsehariduskeskuse kolmanda kursuse tudengiteni välja.
„Üritus läks igati korda ja planeeritult,” ütles infotehnoloogia õppetooli kutseõpetaja Urmas Heinaste.

Järgmine tehnikaring toimub 5. oktoobri pärastlõunal.

Sel aastal on „Robotexi” võistlustest osavõtjatel võimalus käia oma robotit katsetamas kuues kohas üle Eesti, üheks neist on Võrumaa kutsehariduskeskus. Kõik väljakud on reedeti pärast lõunat avatud kasutamiseks ka teistele huviringidele, kes soovivad oma roboteid treenida. Tehnikaringi robotite harjutusväljakud on ruumis P211 kasutamiseks kõigile ümbruskonna huviringidele. Olemas on RoboCup jalgpalliväljak (6 x 4 m), joonerada (5 m ja 4 m), linnalabürint, minisumo areen, LEGO sumo areen D 77cm ning ehitamisel on ka suure kolmekilogrammise sumo areen D 154 cm.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD