Menu

.      

Lugusid Vana-Antsla mõisast

Mõisa peahoone. Foto: MAARJA ROONSamal teemal: „Lugusid Räpina mõisast” (20. september), „Lugusid Pikajärve mõisast” (27. september), „Lugusid Sänna mõisast” (4. oktoober) ja „Lugusid Rogosi mõisast” (11. oktoober).

MÕISALEGENDID • Sel sügisel kirjutas Võrumaa Teataja siinkandi mõisahoonete, ajaloo ja kohalike lugude rääkimise traditsiooni esiletõstmiseks mõisalegendidest. Lugudeseeria viimases osas tuleb juttu Vana-Antsla mõisast.

Vana-Antslas on mõis olnud vähemalt 600 aastat. Praeguse häärberi ehitamist alustati küll alles 18. sajandil, kuid arvatavasti kasutati ehitamisel vana vasallilinnuse varemeid.
Lendav Leimüster Vanimad kirjapandud legendid räägivad parun Leimüsterist, mis on ilmselt rahvalik hüüdnimi Karl von Löwensternile. Tema suguvõsa oli Vana- ja Uue-Antsla mõisate omanik Põhjasõjast kuni 19. sajandi lõpuni.

Mõisa järve vastaskaldal on ümmargune kahekorruseline kärnerimaja.    Foto: MAARJA ROONMitmes eri versioonis levinud legendi järgi söötis Leimüster öösiti valgele hobusele raudnaelu ning käis siis saaniga ringi lendamas ja virmalistega võitlemas. Ühe versiooni järgi sai mõisniku öistest tempudest teada julge tallipoiss, kes hüppas salaja saani jalastele ja sõitis mõisnikuga kaasa. Leimüster olevat läinud Kambja mõisasse teiste nõidade ja kurjade vaimudega pidu pidama. Kui mõisnik tallipoissi märkas, kutsus Leimüster poisi saani, aga keelitas „Ära sa taha vaata!”

Tagasiteel oli nende lendav saan isegi Urvaste kiriku torni kinni jäänud, aga tallipoiss andis kiusatusele taha vaadata järele alles siis, kui nad juba peaaegu Uhtjärve kohalt maa peale olid laskumas. Kohe kukkus saan järve ja neil läks sealt välja saamiseks tükk aega. Kohta, kus nad Uhtjärvel sõitsid, võib mõnikord endiselt näha ja selle järgi saab ilma ennustada. Nimelt hakkab siis, kui Uhtjärvel on mõisniku saani lennutee näha, paari päeva pärast vihma sadama.

Leimüsteri tütar – hea Krehvin


Teiste mõisnike kohta nii värvikaid jutte ei räägita. Rahvapärimuse uurija Valdo Valper selgitab seda inimeste mõtteviisi muutusega. Parun Leimüsteri kohta räägitavad lood ei maini midagi mõisniku iseloomu või selle kohta, kas tegu oli hea või halva mõisaperemehega. Hilisemates lugudes keskenduti palju olmelisematele küsimustele.

Näiteks Leimüsteri tütar, keda rahvasuus hüüti lihtsalt Krehviniks, on lugudesse talletatud lahke mõisaprouana. Ta olevat karjalastele alati valget saia ja juuksepaelu jaganud. Need, kelle käes Krehvin raamatut nägi, said vaskraha.


Krehvini headus sai alguse ühest laevareisist Saksamaale. Reisi ajal oli merel tõusnud torm ja oma elu pärast kartev Krehvin lubas, et edaspidi on ta inimeste vastu hea. Merehädast pääsenud proua pidaski lubadusest kinni. Rahvas omakorda pani mõisaproua headust tähele ja tänapäevalgi tegutseb Uue-Antslas hea Krehvini legendist inspireeritud nimega mittetulundusühing – Uhtjärve Krehvinid.

Siiski, üleloomulike jõudude teemale naastes, tasub mainida, et inimestel oli ebausk ka Vana-Antsla mõisnike kabeli suhtes. Selle lähedal nähti öösiti ringi liikumas mõisnike vaime, kes tahtsid inimesi kinni püüda ja enda orjaks muuta. Hirmujuttudest hoolimata kabel rüüstati ja lõhuti ning praeguseks ei ole see säilinud.

Kärnerimaja ja müügis peahoone

Küll on mõisa järve vastaskaldal endiselt alles ümmargune kahekorruseline kärnerimaja, mida kutsutakse „pudelimajaks”. See võib mõisauurijate arvates olla mõisa peahoonest vanem.
Võib-olla säilib pudelimaja ka härrastemajast kauem, sest praegu on pudelimaja häärberist paremas olukorras. Nimelt on riigile kuuluv Vana-Antsla mõisahoone juba mitmendat aastat müügis. Varem tegutses seal Vana-Antsla kutsekeskkool, kuid nüüd on hoone seisnud aastaid tühjana.

Nii on erinevalt Räpinast, Pikajärvest, Rogosist ja Sännast lugude juurdeloomine Vana-Antslas praeguseks seiskunud. Siiski, Riigi Kinnisvara jätkab alghinnaga 115 000 eurot mõisale missioonitundelise omaniku otsimist. Kui tuleb omanik, küll siis tulevad ka uued legendid.
Kuna Vana-Antsla mõisal praegu omanikku ei ole, siis oli käesoleva artikli kirjutamisel suureks abiks Lõuna-Eesti pärimuse portaal LEPP ja Valdo Valperi koostatud Urvaste kohapärimuse kogumik „Metsast leitud kirik.”

veel...

2012-09-20 - Lugusid Räpina mõisast

2012-09-27 - Lugusid Pikajärve mõisast

2012-10-04 - Lugusid Sänna mõisast

2012-10-11 - Lugusid Rogosi mõisast

20 PÄEVA ENIMLOETUD