Menu

.      

Motokross ja enduroolümpiale!

Eestis motosportlaste viimaste aastate edu taustal on kummaline, et olümpiaalade hulgas on näiteks jalgrattasõit, kus osalevad isegi profiratturid, kuid motokross ja enduro on seni olümpiaalade hulgast välja jäänud. Eestis omakorda armastatakse tunnustada ja riigi poolt toetada vaid neid sportlasi, kes saavutavad edu olümpiaaladel. Mõnel olümpiaalal, näiteks suusatamises või kergejõustikus peetakse väga heaks tulemuseks nii Euroopas kui maailmas esimese kümne hulka jõudmist. Olümpiaalade Euroopa meistreid ja maailmameistrivõistluste medaliste kantakse kätel, kutsutakse presidendi vastuvõtule, neile antakse riiklikke autasusid ning tunnistatakse aasta parimateks sportlasteks. Kujutame ette, mis saab, kui Eesti meeskond tuleb jalgpalli EMil võitjaks ja MMil kolmandaks – ilmselt peatuks mõneks päevaks kogu elutegevus ning rahvas oleks õnnejoovastusest šokis. Kui aga Eesti sportlane tuleb Euroopa meistriks ja MMil kolmandaks sellisel alal nagu enduro, siis ei tehta seda justkui kuulmagi. Nagu motokross ja enduro polekski mingid spordialad.


Eestis, kus inimesi niigi vähe, peaks olema võrdselt tunnustatud kõik maailmaareenil edu saavutanud sportlased, olenemata spordialast. Eesti riigi jaoks peaks olema kõik spordialad ühtviisi head, sest edukad sportlased aitavad teha väiksele Eestile välismaal positiivset reklaami. Pole ime, et Eesti edukad motosportlased Aigar ja Tanel Leok on Itaalias, Prantsusmaal ning Hispaanias tuntumad kui omal kodumaal. Neis suurtes riikides teatakse Eesti motosportlasi – neid tuntakse tänaval ära ning nende pildid ilmuvad ajalehtedes ja ajakirjades.


Arvestades asjaolu, et viimastel aastatel on olümpiaprogrammi võetud kõiksugu imespordialasid, ei tohiks olla mingit takistust tuua olümpiale mõned tehnikaspordialad nagu motokross ja enduro kui publiku jaoks äärmiselt köitvad alad. Eesti kui edukas tehnikaspordimaa võiks selle eest hea seista. Samuti tuleks Eestis tehnikaspordialad taas au sisse tõsta, nagu need olid 1960.–1970. aastatel, kui Eesti motosportlased tegid ilma nii Nõukogude Liidus kui mujal maailmas.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD