Menu

.      

Elukestev õpe on inimeseks õppimine

Istuvad (vasakult): Kristel Koddala, Silvi Pihlakas, Jaanika Kogri, Erika Reintamm. Seisavad (vasakult): Kristi Aavakivi, Ülle Lehtsalu, Made Saar.		Foto: MAARJA KAIVTÄISKASVANUHARIDUS • Teisipäeval leidis Võrus 15. täiskasvanud õppija nädala (TÕN) raames aset mõttekoda „Kuidas teha täiskasvanuharidus enam nähtavaks ja kättesaadavaks”. Mõttekoda korraldas ETKA Andras koostöös Võrumaa TÕNi koordinaatori Merike Ojamaaga. Päev algas saabumiskohviga kell 12.30 ja lõppes Võrumaa tunnustamisüritusega orienteeruvalt kell 16.30. Kokku tulid erinevad inimesed, kes tegelevad Võrumaa täiskasvanuharidusega. Sellised mõttekojad on varemalt toimunud Pärnus, Ida-Virumaal, Valgas, tulemas on see veel Põlvas.


Pille Liblik, kes on Võru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja, andis ülevaate maakonna täiskasvanuhariduses toimuvast. Libliku arvates on täiskasvanuharidus justkui õhk, mis meid ümbritseb. See on täiskasvanud elanikkonna organiseeritud õppetegevus, mis jätkuks esmasele haridusele. Siinkohal peaks küsima, kes on täiskasvanu? Kas üle 18- või 26aastane? Või hoopis 15aastane, kes on omandanud põhihariduse?


Kõrgkoolis õppimine on täiskasvanud inimesele hariduse andmine. Tööalane koolitus on aga enesetäiendamine. Vabahariduslik koolitus on inimeste loomuste, annete ja sotsiaalsete oskuste tõstmine. „Võrumaal on huvi vabahariduse vastu suur,” eeldab Liblik ja arvab, et huvi võiks alguse saada koolist. Ta esitab küsimuse: „Missugused võimalused maakonnas on vabahariduses osalemiseks ja kas oleme need võimalused kaardistanud?”

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD