Menu

.      

Noorte linnapeapretendentide pealetung

Kaver, Kõiv, Ott, Allas – selliseid nimesid pakutakse välja võimalike Võru linnapeakandidaatidena selle aasta kohalikel valimistel. Kui Kaveri ja Oti puhul võis seda ju arvatagi, siis maavanem Kõivu ja sama asutuse arendusjuhi Allase puhul on tegu positiivse üllatusega. Mõlemad ju noored ja hakkajad mehed, esindusliku välimusega pealekauba.


Eks igal kandidaadil ole muidugi ka pisikesi puudujääke. Kaver tahaks kindlasti ära unustada linnaametnike palgatõusu ja Hong Kongis käigu ning Kõiv enda ametissenimetamisele eelnenud vägikaikaveo omavalitsusjuhtide ja praeguseni kääriva tüli Võru IRLi teise tiivaga, mida veab endine maavanem Ülo Tulik. Anneli Otti kummitab jällegi sotsiaaldemokraatide hülgamine Keskerakonna kasuks, mille eest teda premeeriti lühikeseks jäänud ametiperioodiga Nõmme linnaosa vanema asetäitjana. Ainuke nii-ütelda puhas poiss paistab olevat sotsiaaldemokraatide väidetav kandidaat Anti Allas. Kas nii ka jääb, näitab aeg, sest nagu Allas ise teab, on Võru väike ja pahandused ujuvad siin kähku pinnale.


Hea meel on selle üle, et nõndanimetatud kolhoosiesimeeste periood Võru võimuladvikus paistab möödas olevat. Võimalikud linnapeakandidaadid on kõik noored inimesed, kel nõukogudeaegse „mis ripakil, see ära”-mentaliteediga vähe pistmist.


Ainus murekoht on see, et kui Kõiv ja Allas tõepoolest mõlemad linnavõimu ametikohti püüdma lähevad, siis mis saab Võru maavalitsusest – jääb ju sel juhul tühjaks nii maavanema kui ka arendusjuhi koht? Kes nende asemele tuleb – äkki Tulik oma meeskonnaga? Riigikogu leib on küll magus, kuid vaevalt too mees Võru võimuambitsioonid maha matnud on.


On veel üks küsimus – kas Võru linnapea peaks olema Võru linna inimene? Istuv linnapea Jüri Kaver arvab, et peab, ja see on ka loomulik, sest ta ise on Võrus sündinud ja üles kasvanud ning elab peaaegu linnarahva peo peal, Karja tänaval. On õige, et isegi parima tahtmise juures ei ole tal võimalik vastutuse eest põgeneda. Anneli Ott, kes peab koduks Tsolgot, ei arva, et Võru linnapea peaks just Võru linna elanik olema. Tema arvates on tähtsamad linnapea isikuomadused. Eks see ole õige, sest rumalat linnajuhti ei taha võrukesed oma linnavalitsuses enam ilmselt kunagi näha. Üks selline seal alles natuke aega tagasi oli ja pärast oli häda kui palju.


Eks aeg näitab, kas võimalikest kandidaatidest saavad ka tegelikud kandidaadid. Üks on selge – põnevad ajad on ees, sest sõda linnapeatooli pärast on alanud, ja sõjas, teadagi, armu ei anta.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD