Menu

.      

Maanteeamet: autojuhi arstitõend kehtib juhilubade kehtivuse lõpuni

Piltidel on toodud alates tänavusest aastast väljastatava juhiloa esi- ja tagakülg. Juhiluba väljastatakse üldjuhul kümneks aastaks, ent vastavate kategooriate kehtivusajad on märgitud loa tagaküljele.       Allikas: MaanteeametINFO AUTOJUHTIDELE • Autojuhtide seas tekitasid paanikat möödunud nädala lõpus kehtima hakanud liiklusseaduse muudatused, mis piirasid juhilubade kehtivust seoses arstitõendiga, aga maanteeamet rahustab juhte, et olemasoleva juhiloa kehtivuse ajal pole uut arstitõendit muretseda vaja.


„Näiteks kui isiku käes olev juhiluba ja tervisetõend kehtivad veel üheksa ja pool aastat, siis ei pea isik midagi tegema,” selgitas maanteeameti eksamiosakonna juhataja Toivo Kangur, „arsti juurde tuleb minna enne juhiloa kehtivuse lõppemist ehk siis, kui juht plaanib juhiloa vahetuse ette võtta.” Olemasolevad load kehtivad koos arstitõendiga kehtivuse lõpuni ja nende puhul reeglina midagi ette võtma ei pea. Erinevus on nende isikute puhul, kelle arstitõend on piiranguga, ehk siis üle 65aastased A, B ja BE kategooria sõidukijuhid ning üle 50aastased C, CE, D, DE, T kategooria sõidukijuhid ning alarmsõidukite juhid, taksojuhid ja sõiduõpetajad, kelle arstitõend kehtib viis aastat.


Pabistama ei pea samas need, kelle juhiluba kehtib veel viis aastat ja kes said just 65 või 50. „Kui kümneaastane juhiluba kehtib veel viis aastat ja isik sai 65aastaseks, siis ei juhtu midagi, ehk isik võib vabalt autot edasi juhtida ja ka tervisetõend ning juhiluba kehtivad edasi,” ütles Kangur. „Näiteks kui 64aasta ja 11kuu vanune isik läheb perearsti juurde, siis võib perearst talle väljastada tervisetõendi, mis kehtib kümme aastat,” lisas ta.


Vastavalt uuele korrale muutub veidi nende sõidukijuhtide olukord, kes taotlevad nii B, C kui ka D ja muude kategooriate lubasid. Sellisel juhul väljastab autoregistrikeskus load kümneks aastaks, ent erinevalt varasemast kaotab arstitõend C ja D kategooria puhul viie aasta järel kehtivuse. Sel puhul tehakse eraldi märge juhilubade tagaküljel asuvasse lahtrisse. B-kategooria sõidukiga võib aga samade lubadega sõita kümme aastat.


Tähelepanelikud peaks oma tervisetõendi kehtivuse osas olema sõidukijuhid, kelle puhul väljastatakse tervisetõend lühemaks ajaks kui juhiluba. Mõttekas oleks tellida teavitus portaalist eesti.ee, kus saab lisaks tervisetõendi kehtivuse lõppemisele tellida ka muid meeldetuletusi, näiteks juhiloa kehtivuse lõppemise, auto järgmise ülevaatuse tähtpäeva jne kohta.


Uuel juhiloal on ka uued kategooriad, AM (mopeed) ja A2. Viimane on mootorratas, mille mootori võimsus ei ületa 35 kilovatti või mille võimsuse ja massi suhe ei ületa 0,2 kilovatti kilogrammi kohta ning mis ei ole ümber ehitatud sõidukist, mille võimsus on vähemalt kaks korda nii suur.
Lisainfot leiab maanteeameti kodulehelt http://www.mnt.ee.

20 PÄEVA ENIMLOETUD