Menu

.      

Riigikogulane vastab linnasaunade kohta

KÜSIMUS–VASTUS • Eestis on jätkuvalt populaarsed linnasaunad, sest paljudel inimestel kodus sauna pole ning suveperioodil pole suures osas linnades sooja vett. Näiteks Antslas tekkis inimeste seas päris paanika, kui linnasaun suveks remondi tõttu kinni pandi. Käesoleval aastal plaanib linnasaunas remonti Võru linnavalitsus.

Küsisime Kagu-Eestist valitud Riigikogu liikmetelt, kas nad on linnasaunas käinud ja mida nad üldse linnasaunast arvavad.

Küsimused olid järgmised: 1. Kas käite või olete käinud mõnes linnasaunas ja miks? 2. Kas linnasaunade olemasolu on õigustatud ja miks? 3. Milline linnasaun on teile enam meelde jäänud ja millist oskate soovitata?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Rein Randver (SDE): Paljud eestimaalased peavad sauna väga heaks kokkusaamise ning ihuharimise kohaks. Mina olen maapoiss, seega olen mõned korrad käinud linnas saunas. Kõige paremad elamused saunamõnudest sain külastades linnasauna Vladimiris.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Saunaskäimise traditsioon on kõige levinum EL liikmesriikidest Soomes ja Eestis. Minu teada on enamuses Eesti omavalitsustes ja  linnades ilmselt mitmed üldkasutatavad saunad olemas. Olen näinud väga ilusaid EL finantsilisel toel renoveeritud ja ka uuesti ehitatud omavalitsustele kuuluvaid saunu külakeskustes.

Linnasaun on kindlasti väga vajalik linnakodanikele ja tean, et paljud inimesed sellist ihu harimise võimalust on läbi aegade kasutanud.

Minul on oma kodus alati saun olemas olnud ja ma ei ole kunagi sellist üldkasutatavat sauna teenust kasutanud. Sellepärast ei oska ka ühtegi linnasauna soovitada.

Urmas Klaas (Reformierakond): 1. Linnasaunas käinud ei ole, sest käin omas saunas, kodus. Nii on olnud kogu aeg. Vanemate kodus oli oma saun ja ka omas kodus on saun, ühissauna kasutamiseks puudub vajadus.

2. Kindlasti on õigustatud, sest palju inimesi elab kortermajades, kus ei ole saunasid. Mõned inimesed talvel väga suurte külmadega sauna ei küta, küllap ka neist mõned kasutavad sel ajal ühissauna.

3. Olen kuulnud, et Räpina uus linnasaun on väga populaarne. Seal on võimalus rentida ka privaatsauna ning peresauna.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Juba aastaid tagasi olen käinud linnasaunades Räpinas ja Tartus, aga sõjaväes olles ka Minskis. Samuti olen nautinud saunamõnusid Istanbulis, sealses türgi saunas ehk hamamis.

Tänapäeva moodne ühissaun on SPA. Olen sage spaa teenuste kasutaja. Väga head spaad on Värskas, Tartus, Otepääl ning Saaremaal.

Parim saun on aga ikkagi kodusaun ja sealne leil kõige magusam.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Olen käinud Põlvas nii Metsa tänava kui ka Uue tänava linnasaunas. Viimane saunaskäik oli eelmise aasta lõpus ja kasutan seda võimalust veel kui ujuma lähen.

Linnasaunad on kindlasti vajalikud, sest kortermajades elavatel inimestel ei ole teist võimalust saunamõnude nautimiseks. Linnasaunas käiakse ka sõpradega koos ja pärast sauna on hea võimalus maailmas toimuvat arutada. Põlvas on olemas ka saunasõprade klubi ja minu teada käivad nad juba väga ammu koos.

Hea linnasaun on Metsa tänava saun, aga kuuldavasti on see momendil suletud.

Head leili!

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Olen kogu oma lapsepõlve ja noorusaja linnasaunas käinud. Nõmme gümnaasiumi poiste hulgas oli Kivimäe saunas käimine muutunud lausa sportlikuks harrastuseks. Igal laupäeval kogunes suur hulk meid tolleaegsesse väga moodsasse sauna, kus alumisel korrusel oli isegi teenindatav garderoob, nagu teatris. Puhvet andis restorani mõõtmed välja. Kuigi saun oli suur, pidi ikka järjekorras seisma, sest saunapilet ei maksnud vene ajal midagi, nii nagu õlu, limonaad ja suupisted. Nii kasutati linnasaunu laialt. See oli põnev saunaskäik, sest näitlejaid Jüri Järvetit, Voldemar Pansot, heliloojat Leo Normetit, ajakirjanik Klaus Mikkot, ajaloolast Juhan Kahki võis seal sageli kohata. Tihti kogunes kuulsuste  ümber suur poiste seltskond, sest tarkade meeste omavahelisi vaidlusi oli äärmiselt põnev kuulata.

2. Linnasauna eelis kodusauna ees on see, et seal on hea võimalus kodukandi rahvaga suhelda, rääkida, vaielda ja pärast pesemist ei roni sa kohe voodisse, nagu koduseinte vahel juhtub, vaid oled sunnitud jala koju minema, ehk siis värskes õhus sportliku jalutuskäigu tegema. Linnasaunas jood ka vähem kui kodus.

3. Töötasin neliteist aastat Moskvas tele- ja raadio korrespondendina. Elasin päris linna keskel, kahe bussipeatuse kaugusel Kremlist ja niiviisi sain nautida pealinna ja vist kogu Venemaa kuulsama sauna mõnusid. Sandunovski saun, ehk vene keeles Sandunovskie Banji, kujutab endast suurt marmorplaatidega kaunistatud paleed. See on tsaari ajal ehitatud rikaste moskvalaste saun, kümnete suurte pesemissaalide, massaažiruumide ja puhvetitega. Igal juhul õllepudelit seal ise avama ei pidanud. Laiades valgetes kitlites ja habemega saunamehed (bantšikud) ruttasid kohe sinu juurde, kui vaid hüüdsid. Kindlasti kuulus saunaskäimise juurde paar pitsi külma viina ja korralik sakusment, mille naine kodus meestele valmis pannud. Joodi ja söödi kohe riietusruumis ja ikka mitmes jaos. Natuke viina ja õlut, siis jälle pesema ja mitu korda järjest. Sandunovski saunast on mitmeid kuulsaid raamatuid kirjutatud.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid): Kuna ise pole linnasauna külastanud, proovisin internetiavarustest midagi teemakohast otsida. Panin otsingumootorisse linnasaun ja esimene vastus oli, et Tallinnas, Koplis asuvas sotsiaalmajutusüksuses on avatud linnasaun, mille teenuseid saavad kasutada kõik soovijad. Tundus, et midagi tehti asotsiaalidele. Edasi võib leida infot tünnisaunade ja spaa saunade kohta. Ju siis võib leida erinevatele elustandardit omavatele kodanikele erinevaid saunakohti. Isiklikult arvan, et linnasaunad on vajalikud. Ka sotsiaalselt vähekindlustatud inimestel on õigus avalikele saunadele ja kui need juhtuvad olema isegi teenusekvaliteedilt tagasihoidlikumad, jääb saun saunaks. See on eriline koht, kus saab nii keha- kui ka hingehädadest priiks, puhtaks ja reipaks. Ja see on inimese elus oluline. Arvan, et igas linnas lausa peaks olema avalik saun.

Ülo Tulik (IRL): Ei ole linnasaunade pidev külastaja, aga elus on olnud kokkupuutumisi selliste saunadega küll. Kindlasti võib väita, et selliste saunade olemasolu on õigustatud, sest nii linnades kui ka asulates ei ole paljudel võimalik oma isiklikku sauna ehitada, sest nad elavad korterelamutes, kus sauna ehitamise võimalus puudub. Meelde on jäänud Tartu linnasaun ja Väimela saun, kus esimeses sai käidud tudengiks olemise ajal ja Väimela sauna tegemistega olen olnud pikemalt kursis ajal, kui sai vallavanema ametit peetud Võru vallas. Väimela saun sai eraisiku käest tagasi ostetud eelkõige Väimela elanike soovist lähtuvalt. Sauna pidamine ei ole suure kasumlikkusega ettevõtmine ja üldjuhul kohalik omavalitsus maksab sellele peale, aga kui on säilinud saunaskäimise tava, siis on see õigustatud. Väimela sauna julgen soovitada ka täna, sest seal on kaks sauna, millest ühte saab kasutada ka pärast ujula külastamist.

Valdo Randpere (Reformierakond): Ei vastanud.
Kalvi Kõva (SDE): Ei vastanud.
Priit Sibul (IRL): Ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD