Menu

.      

Ettevõtlik Mõniste vald: Tööd on, tööjõudu tuleks, elamuid ei ole

Vallavanem Merlika Niidumaa ja volikogu esimees Kaino Zilmer. Taustal Meelis Mõttuse uued puidutööstuse hooned.  Foto: TAIMI PLADO• Mõniste vald: Elanike arv 952. 76 FIEt, 31 osaühingut. •

Mõniste vallas registreeritud äriühingute arv on maakonna väiksemaid. Samas on ka registreeritud töötute arv maakonna madalaim. See on lausa poole võrra väiksem kui edetabelis järgmisel. Võib öelda, et need, kes on end ettevõtjana kirja pannud, suures osas ka tegutsevad. Lisaks on Mõnistel väga vedanud, et seal on end sisse seadnud Viljandi Aken ja Uks Saru komponenditehas, kus leiab tööd 78 inimest. Eestis on väga vähe kohti, kus alla 1000 elanikuga vallas asub tööandja, kes pakub teenistust niisugusele hulgale töötajatele. Tööjõuvajadus on selles ettevõttes kujunenud suuremaks, kui kohalikega katta suudetakse – nii käib paarkümmend inimest tööle Lätist Ape piirkonnast.


Lisaks ukse-aknatehasele on vallas teinegi suur tööandja, kelle palgal on ligi 40 inimest. Töötajad jagunevad küll viie erineva firma vahel, aga kõigi eestvedajaks on üks mees – Meelis Mõttus. Mõttus on käsile võtnud korraga kõigi kolme peamise maaettevõtlusharu arendamise – nii põllumajanduse (OÜ Lõunapiim), puidutööstuse (OÜ Pakkekast, OÜ Puukast) kui ka turismimajanduse. Neist Metsavenna talu on üle-eestilise tuntusega. Praegu pakutakse seal peamiselt elamusturismi ja toitlustust. Majutuse osa ootab alles väljaehitamist. Tulemas on passiivhostel, palliplatsid, suusarajad ja muudki.


Volikogu esimees Kaino Zilmer usub, et ettevõtlus elavneks neil veelgi, kui keegi riskiks ehitada Mõnistemaile uusi kortereid, aga paraku ei ole ettevõtjatel raha eluruumidesse investeerimiseks. „Tööd meie ettevõtjatel pakkuda oleks, aga soovijatele ei ole kvaliteetset elamispinda anda. Korterid, mis müüki tulevad, ostetakse kohe ära ja noortel peredel polegi kohta, kuhu tulla,” kirjeldab Zilmer olukorda.

Seotud lood

20 PÄEVA ENIMLOETUD