Menu

.      

Ettevõtlik Mõniste vald: Kõik on mahe – alates saialilledest ja lõpetades metssigadega

Praegu kasvavad ravimtaimedest mahemaadel peamiselt saialilled, tulevikus on sortimenti kavas laiendada. Foto: ERAKOGUKuigi mahetootmist nimetatakse põllumajanduse nišivaldkonnaks, on Eestis juba ligi kümmekond ettevõtet, kes viljelevad mahetootmist üle 1000 hektari suurustel maa-aladel. Mõniste valla noortalunikul Allan Põdral on kindel eesmärk kuuluda tulevikus suurimate tegijate hulka. Praeguseks on pere kasutuses olevast umbes 500 hektarist maast üleminekuaja läbinud 200, ülejäänu on mahedaks tunnistamise ootel. Sel aastal loodetakse koristada esimene normaalne saak ja müüa see juba oma kaubamärgi Alleco all.


Marjadest on mahemaadel kasvamas ligi


50 000 mustsõstrataime, mõned tuhanded punase ja valge sõstra põõsast, lisaks maasikad ning vaarikad. Allan Põder: „Kevadel hakkavad need mahemetssead elama Mõnistemail aedikutes”.   Foto: ERAKOGUPaari aasta pärast peaks mahemaadel laiuma ka õunaaed. Köögiviljast kasvatatakse praegu ainult maitseköögivilja: küüslauku, mädarõigast ja tilli. Juurde on kavas rajada kurgikasvatus. Ravimtaimedest on hetkel põllul peamiselt saialill.


Mahetoodangu stabiilse pakkumise tagamiseks Eesti turul on Allan Põdral kavas heintaimede osa järk-järgult vähendada ja asendada erinevate kultuuridega. Laienemiseks vajalik maaressurss, istikukoolid ja Räpina aianduskoolist pärinevad teadmised taimede paljundamise kohta on tal endal olemas.

Seotud lood

20 PÄEVA ENIMLOETUD