Menu

.      

Seajaht Rõugemaal ehk kuhu on peidetud Rõuge jahiseltsi miljonid

Tänapäevane jahipidamine. Pildil Rõuge jahiseltsi ülem Aare Vumba jälgimas jahi käiku mobiiltelefoni ekraanilt. Foto: Võrumaa Teataja Jahimehed valmistuvad hundijahiks. Foto: Võrumaa TeatajaJAHT • Jahinduse teema on praegu väga aktuaalne, sest parasjagu on Riigikogus menetluses jahiseaduse muudatused, mis peaks jahimeestele võrreldes varasemaga korralikud päitsed pähe panema.


Ajalehes on olnud juttu, et jahimehed, va kurjamid kahjustavad metsa, mistõttu keeratakse neile uue seadusega kraesse korralikud trahvid, kui nemad ise või nende kütitavad metsloomad maaomanikele mingisugustki kahju teevad. Näiteks siis, kui põder sööb suure näljaga männikoort, metskits nopib noortel puudel ladvad ära, siga sööb suve lõpus vilja või kobras ujutab jõge. Kõik see kahju tuleb edaspidi jahimeestel kinni maksta.


Soomlasest jahimees kütitud aasta vanuse metsseaga. Foto: Võrumaa TeatajaRõuge vallavanem Tiit Toots  (vasakul) siga nülgimas.     Foto: Võrumaa TeatajaEnt see pole veel kõik. Võrumaa Teataja toimetuses käis mees, kes ei lubanud enda nime avaldada, aga ütles, et Rõuge jahiseltsis on asjad päris hullud: soomlaste käest võetakse suur raha, mille seltsi juhid eesotsas Aare Vumbaga laiaks löövad. Jäi mulje, et sealsed jahimehed lausa suplevad rahas ning et soomlaste käest veel rohkem raha teenida, siis kütivad söötmiskohtade juures vastsündinud põrsaid. Tundus, et jahimehed, eriti need Rõuge omad on eriti suured lontrused, kelle tegevuse ohjeldamiseks on Riigikogus vastu võetav karm seadus paras palk.


Päris kohe ma artiklit Riigikogu materjalide ja anonüümse kaebaja jutu põhjal siiski ei kirjutanud. Mine tea, äkki kaebavad veel kohtusse. Ülo Tulik näiteks kaebas ajalehe kohtusse ja nüüd jama kui palju: pole õieti aega enam Riigikogus istuda ning kohe tahetakse Väimela koolilt kõrghariduse luba ära võtta. Kui üks auto vajub kraavi, tulevad kolleegid appi. Foto: Võrumaa TeatajaEt selliseid jamasid juba eos vältida, võtsin ühendust Aare Vumbaga ning tegin ettepaneku rääkida nii jahimeeste asjast üldiselt kui ka Rõuge jahiseltsi tegemistest. Ma teadsin juba varem, et Vumba on kuri mees, kaebas Nursipalu polügooni laiendamise otsuse peale vallavolikogu kohtusse ja pani sellega nii valla planeeringu kui ka polügooni laienduse seisma. Kaitseminister, praegune Riigikogu liige Mart Laar sai selle peale lausa insuldi. Karta on, et kui Vumba-sugune mees asja ette võtab, siis lehel pikka pidu enam pole – lõpetab ilmumise nagu Võru volikogu liikme Kristjan Võrno üllitis Uudistaja.{jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD