Menu

.      

Kikkajärve karikas läks neljandat korda lätlastele

Suured kalapüügivõistluse medalistid pjedestaalil. Foto: Võrumaa TeatajaVÕISTLEMINE • Laupäeval Paganamaal toimunud kalapüügivõistluse „Kikkajärve Kalakõnõ” (läti keeles „Ilgāja Zivtiņa”) võitsid neljandat aastat järjest lätlased. Seekord ei pääsenud esikolmikusse ühtegi eestlast. Esikoha sai 987 grammiga Ugis Jukse, teise Raimonds Gusts (688 g) ja kolmanda Gatis Aboltinš (639 g). Suurima kala püüdis Võru mees Indrek Lodesk (204 g).

Karikasarjas ehk püüdjate keskmises saagis osavõtja kohta rebisid seekord eestlased end lätlastele päris kannule. Eestlased püüdsid 153 grammi inimese kohta, lätlased 221 grammi. Sellega läks rändkarikas seekord siiski lätlaste kätte.

Väikesed kalapüügivõistluse medalistid pjedestaalil. Foto: Võrumaa TeatajaOsavõtjaid oli seekord veidi vähem kui möödunud aastal, ligi 60. Neist pooled Eestist ja pooled Lätist. Lisaks varasemate aastatega oli seekord uuendus: Läti Veclaicene valla korraldatud suusasõit, mis oli pühendatud rahvusvahelisele märg-alade päevale. Kohal oli ka Veclaicene vallavanem Iveta Vartukapteine, kelle arvates võiks selline perepäev traditsiooniks saada. Lisaks suusatamisele sai seekord järvel karussellkelguga sõita. Möödunud aastal ehitati Kikkajärve äärde inimeste ka välikäimla ja auhinnapjedestaal.

Seekord õnnestus juttu ajada Kikkajärve kalapüügivõistluse idee autori Peeter Lepaga, kes on tagasihoidlik mees ja hoiab meelsasti varju. Peeter Lepp ütles, et algatas sellise võistluse, et tihendada piirialal läbikäimist eestlaste ja lätlaste vahel, mis vahepealse piirivalve tegevuse tõttu kippus soiku jääma. „Läti piirivalvurid püüdsid järvel inimesi kinni ja peletasid eemale,” ütles Lepp, „selle üritusega on asi murtud.” Pärast kalapüüki pakuti osavõtjatele kalasuppi ja vabarnavarreteed.

Käib kalade kaalumine.  Foto: Võrumaa TeatajaPeeter Lepp rääkis, et korraldab järgmisel aastal veel viienda võistluse ära ja siis vaatab, kas jaksab enam. Lisaks talvisele kalapüügivõistlusele pani Peeter Lepp möödunud aastal aluse suvisele paadivõistlusele, kus Paganamaa päevade ajal toimub kolmel järvel kummipaadiralli.
Varstu vallas Krabi külas asuv Kikkajärv on eriline selle poolest, et selles asuv saareke on teadaolevalt lätlaste ainus saar.

Püügivõistluse „Kikkajärve Kalakõnõ” korraldasid neljandat aastat järjest Krabi külaselts ja Läti Veclaicene vald. Ürituse sponsor on Võru Konksupood.

PILDIGALERII

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD