Menu

.      

Võru folkloorifestivalil läheb raskeks

Möödunud aastal otsustasid Võru folkloorifestivali uued juhid loobuda kohapealsetest teenustest ja tellida kõik sisse väljastpoolt. Kui nii edasi läheb, kolib festival üldse Võrust minema, nagu see juhtus 15 aastat tagasi järvemuusikaga.


Öeldakse, et loodus tühja kohta ei salli ja eriti kehtib see ettevõtluses, muu hulgas kontserdikorralduses. Mõned aastad tagasi, kui Võru folkloorifestival tõmbas kava veidi koomale, tekkis Virumaal oma folkloorifestival. Kõige sügavamal masuajal nullist alustanud „Viru Folk” on väikses Käsmu kalurikülakeses kasvanud mõne aastaga Eesti üheks olulisemaks festivaliks, mis oma 12 000 külastajaga teeb silmad ette isegi mitukümmend aastat tegutsenud Võru folkloorifestivalile. Seda enam on kummaline, et kui näiteks „Viru Folgi” pääsmeid hakatakse müüma praktiliselt pärast eelmise festivali lõppu ja neid kingitakse tuttavatele jõuludeks, siis Võru folkloorifestival alustab oma piletimüüki ajal, kui inimesed on oma suveplaanid juba teinud. Loodetakse Võru inimeste piletimüügile, aga kui juhtub Eestile tüüpiline kehv suusailm, nagu see eelmisel aastal oli, läheb terve festival vett vedama.


Võru folkloorifestivali korraldajad ei saa pugeda väite taha, et Võrumaal pole inimesi, kes festivali korraldada oskaksid. Võru mees Peeter Laurson on ilmselt Eesti kõige kogenum ja võimekam folgipeokorraldaja ning Haanja mees Tarmo Noormaa oskab korraldada Eesti kõige populaarsemat festivali. Võrumaal on olemas kompetents ja kogemused Eesti kõige parema festivali tegemiseks, seda näitas väga hästi järvemuusika menu. Võrus on imekauni Tamula järve näol olemas parim kontserdipaik ilmselt terves Baltikumis. Võrus on folgi mõistes ilmselt vabariigi parim publik ning Võrumaal tehakse „folki” ja „pannakse” pärimust praktiliselt igas külakeses. Isegi raha on olemas, Võru linn astus selleks isegi omavalitsusliidust välja, et folkloorifestivali jaoks 16 000 eurot leida. On täiesti arusaamatu, kuidas sellise kogemustepagasi ja võimekuse juures ei suudeta üht korralikku asja püsti panna.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD