Menu

.      

Võrus tuleb suvel nii folki kui rokki

Juuli teine nädalavahetus tõotab tänavu Võrus tõeliselt kuum tulla – lisaks traditsioonilisele folkloorifestivalile toimub samal ajal „Linnuse rocki” festival ühes sõjamängudega. Kui siia lisada veel Vastseliinas samal ajal toimuv festival „Kui taevas põles …” ühes Valgevene ansambli Starõi Olsa ja Pihkva võitlusklubiga Pskovski Grad, tõotab tulla üle pika aja Võrumaal tõeliselt kuum nädalavahetus, mis peaks kohale meelitama inimesi nii Eestist kui naaberriikidest. Loodetavasti veab seekord ilmaga, sest mäletatavasti läks möödunudaastane Võru folkloorifestival ilma nahka, nagu tunnistasid festivali korraldajad.


Folgisõpradele toimub Võrus sel aastal veel teinegi tähtüritus – arvult kolmas „Uma pido” festival Kubija laululaval. Seekordne „Uma pido” peaks olema eriti oodatud, sest muidu iga kahe aasta tagant toimuma pidanud festivali ettevalmistused on seekord kestnud koguni kolm aastat. Võrumaal Luhamaal avaneb sel aastal arvult 20. Seto Kuningriik.


Muusika- ja tantsufestivalid on kindlasti üks Võrumaa tõmbenumbreid, sest mitte kusagil mujal Eestis ei tegelda nii aktiivselt rahvalaulu ja -tantsu harrastamisega kui Võru- ja Põlvamaal ning sellist Võrumaa traditsiooni, et igas vallas on oma väiksed laulu- ja tantsupeod, ei tunta mujal Eestis enam ammu. Võrumaal on pärimusmuusika elus ja seda võivad kõik kogeda, kes kevadisel-suvisel ajal Võrumaad mööda ringi sõidavad. Siin pole vaja osta kallist piletit selle eest, et vaadata kaubanduslikel eesmärkidel kokku pandud gruppe nagu Viljandi folkloorifestivalil. Võrumaa iga-aastased laulu- ja tantsupeod, folkloori ehedad kandjad on vaatajatele täiesti tasuta ning esindavad tegemise rõõmu selle sõna kõige ehedamas mõttes.


Tulge kõik kevadel ja suvel Võrumaale kaema nii laulu-tantsu kui ka laatasid, sest kärbete ning rahvastiku kiire väljavoolu tõttu ei pruugi seda luksust – nautida eestlaste ehedat kultuuri – jätkuda enam igaveseks. Varsti saab seda näha ainult Eesti Rahva Muuseumi uues majas, mida rahvas raskel ajal läbi higi, vaeva ja pisarate ehitab.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD