Menu

.      

Ettevõtlik Võru vald: Omad tooted omast kauplusest omadele Võrumaa inimestele

Mart Timmi porgandipõllul. Foto: ERAKOGUKui Võru linna ja selle lähiümbruse inimestel paluda nimetada Võrumaa põllumehi, siis esimestena mainitakse Timmit ning Niilot. Vastus on ootuspärane ja mõistetav, sest nende tooted on kohaliku tarbija jaoks kõige nähtavamad ning levinumad.


Muutunud elu: uus Niva või tagavaraosad

Põllupidamine on Timmide pere elu lahutamatu osa olnud aastakümneid. Kapsakasvatusega sai tegeletud juba siis, kui valitsev riigikord lubas inimestel aiamaana kasutada maksimaalselt 6000 ruutmeetrit. Kuna töö tehti suuresti käsitsi, siis palju enamat poleks suudetudki harida. Kena sissetulek tuli aga selleltki lapikeselt.

Mõned  aastad tagasi  austas Timmide peret ja nende tegemisi  ka presidendipaar oma külaskäiguga.  Foto: ERAKOGUJaagumäe talu vanaperemees Mart Timmi meenutab, et kevadtalvel Venemaale kapsast müües sai enam-vähem ühe aastaga sõiduauto raha kokku. Palgatööga oleks selleks kulunud kümme aastat. Üks juhtum on tal eriliselt mällu jäänud, kus täislaaditud GAZ 53 koorma eest sai osta uue Niva kombaini. Nüüdisajast võrdlust tuues toob ta näite, et kui müüs 15 tonni köögivilja Tallinnasse, sai ta selle eest osta neli aastat vanale Scaniale neli pihustisulenoidi.


Segatüüpi talu ja kaubandus

Kui 1990. aastate alguses hakkasid puhuma uued tuuled, liikusid Timmide peres mõtted kohe oma talu peale. „Talu rajamisel sai mõeldud palju ka laste eesseisvale elule, et nende tulevik oleks kindlustatud ja nad ei muutuks ühiskonna ripatsiks,” rõhutab Mart. See eesmärk on nüüd täidetud. Talu ja sellest väljakasvanud Jaagumäe Kaubanduse OÜ toovad kindla leiva lauale kahele põlvkonnale. Juhtimine on isa ja poegade vahel sõbralikult jagatud. Põllumajanduse poolt veavad isa Mart ja poeg Tarmo kahekesi ning kaubanduse poolt haldab poeg Taimar.  

Seotud lood

20 PÄEVA ENIMLOETUD