Menu

.      

Riigikogulane vastab suusatamise kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Seekordsetest vastustest selgub, kes meie riigikogulastest armastab talvel pikki suusamaratone sõita, kes pigem talvises looduses rahulikke jalutuskäike teha ja metsloomi jälgida. Küsisime neilt: 1. Kas olete sel talvel juba suusad alla saanud? Kus olete suusatamas käinud, millised on olnud suusaelamused? Või olete rohkem kelgutaja, uisutaja? Millised on teie vahvaimaid talispordielamused läbi aegade? 2. Kas mäletate, et talv oleks kunagi nii kaua kestnud? Millised on olnud teie elu kõige külmemad talved?

Meelis Mälberg (Reformierakond): Mulle meeldib suusatada ja sellel talvel on kogunenud umbes 700 suusakilomeetrit. Läbisin kümnendat korda Tartu maratoni raja ja koos kolleegidega Riigikogust tegime kaasa teatemaratonil. Vahest läbi aegade Tartu maratonidel osalemised ongi kõige enam meelde jäänud, aga muidugi ka märtsi-aprilli hommikused suusasõidud. Päike käib siis juba kõrgelt, päeval sulatab ja öösel külmetab. Lumi hakkab kandma ja siis saab hommikuse külmaga sõita, kus iganes. Tõeline nauding.

Mäletan, et talvel 2002/2003 sadas lumi maha novembri keskel ja veel aprilli keskpaigas tegin Haanjas viimased suusasõidud. Nii et midagi väga erakordset selles talves veel ei ole.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Kõige rohkem võivad möödunud talve üle rõõmustada suusasõbrad, sest ideaalsemat suusailma annab meie kliimas välja mõelda. Enda suusatamised jäävad aastate taha ja isegi mõned medalid on suusatamises võidetud. Spordiga olen tegelenud kõvasti ja auhinnakapis peaks olema üle 50 medali ning seda erinevatelt spordialadelt. Eesti mitmekordne meister olen motospordis, aga samal ajal on mul medaleid ka mälu- ja malemängus, kergejõustikus ning korv-, võrk- ja jalgpallis.

Minu mäletamist mööda nii pikka talve ei ole olnud, kus aprillikuu keskpaigani on veel lumi maas. Rääkisin ühe talupidajaga ja ta meenutas, et mõned aastad tagasi pani ta juba 28. märtsil kartuleid maha. Pikk ja külm talv on inimesed rahast lagedaks teinud, sest kütte- ja elektriarved tahavad ju tasumist. Samuti ootab inimese organism juba soojemat ilma, sest tundub, et palju haigestumisi on seotud just selle pika ja külma talvega.

Urmas Klaas (Reformierakond): See talv on olnud suusatamiseks väga soodne. Olen saanud väga head tagasisidet suusatamisvõimaluste kohta nii Otepääl, Haanjas kui ka Põlva lähedal Mammastes. Ent eks igaühel ole oma suusarajad, kus tal meeldib sõitmas käia.

Kui talispordist rääkida, siis mina olen rohkem suusataja ja suusatan oma kodu lähedal Põlvamaal. Kilomeetrite üle ma arvestust ei pea, oluline on hea tuju ja tervis, mida suusatamine looduses endaga kaasa toob.

Seekordne talv kisub tõesti väga pikaks ja seda kogu Euroopas. Olen olnud kirjavahetuses kolleegidega Berliinist ja Kielist – ka nemad kurdavad, et tänavune kevad on visa tulema. Kieli kolleeg kirjutas, et neil on 50 aasta külmim talv ja veel praegugi on seal lund juurde tulnud. Siiski ei tohiks me kurta, sest Eestimaa looduse võlu on meie neljas aastaajas. Ent kevadet ja soojemaid ilmu ootan juba küll. Samas tuleb öelda, et talv venib küll pikaks, kuid märkimisväärselt külm pole ta ju olnud. Mäletan lapsepõlvest talvesid, kus lund oli nii palju, et lumevallide vahelt ei olnud autosid näha ja külmapühad kestsid ikka nädalajagu või veel rohkemgi.

Rein Randver (SDE): Väljas viibimisega ja erinevate liikumisharrastustega tegelen pidevalt, kui on vaba aega. Talvemõnude juurde meelitan ka oma pisikest peret ja neile väga meeldib. Käesolev talv oli talve nägu ja sellised talved olid minu lapsepõlves üsna tihti.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid): Sel aastal olen suusatanud küll, kuid väga vähe. Ega kedagi süüdistada ei saagi, ainult iseennast. Suusatanud olen peamiselt kodu ümbruses. Mulle meeldib suuskadel sõita. Olen ise mitmel korral Tartu maratonidel käinud ja pean ütlema, et maratonil osalemine on võimas tunne. Pikim distants on olnud 62 km. Nüüd on osalemistest pikem vahe sees, aga juba eelmisel aastal hakkasime lastega rääkima, et võiks koos lühema distantsi ette võtta, siis on hea kambakesi sõita. Teeks rahuliku 30 km pikkuse matka. Eks näis, kuidas meil läheb. Mulle meeldib uisutada ka, olen käinud lapselapsega Tartus uisutamas, aga läbi aegade ongi Tartu maraton suurima talispordielamuse andnud.

Nüüd talvest. Nii ilusat talve pole kohe tükil ajal olnud. Nii koheva lumega talve! Mulle meeldib selline talv, kus on palju lund ja kui tuiskab. Ostsime lindudele veel paar kotikest päevalilleseemneid ja rasvapalle. Iga päev abikaasa jälgib, et linnukestel ikka toitu jaguks. Nii tore on aknatagust vaadata, kui igasuguseid linde seal einestamas käib. Paar päeva tagasi olid söögiplatsil korraga kaks suur-kirjurähni, kolm ohakalindu ja punarind lisaks tihastele ning varblasteparvele.

Kõige külmem talv jääb lapsepõlve. Siis tundus ju kõik teisiti, hanged olid üle pea ja pakane tundus väljakannatamatu. Mäletan üht pakaselist päikesepaistelist hommikut, kui naabrimehe maja korstnast tõusis suits otse taevasse ja sõna otseses mõttes aiateibad paukusid. Kooli ei pidanud minema ja oli väga mõnus kodus istuda, kui ema ahju küttis.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Eelkõige meeldivad mulle rahulikud, vaatlevad jalutuskäigud talvises looduses, jälgida metsloomade jälgi ja erinevaid talviseid vaateid. Mul on oma kodu ümbruses lemmikkohad, kus armastan erinevatel aastaaegadel looduspilte nautida ja mõtiskleda.
Suusatamas olen käinud varasematel talvedel, millegipärast siis, kui lund vähem oli.

Meelde on jäänud vastlapäevaüritused koos kelgutamiste, uisutamistega Nelijärvel ja hilisemate seltskondlike koosviibimistega. Oleme siin Eestimaal õnnelikud inimesed, et saame tunda aastaaegade nii kontrastset vaheldumist. Küllap on talv ikka ka varasematel aastatel kauem kestnud, ainult kevadeootus on alati juba pärast uut aastat kusagil südames olnud ja sooviks alati kevade kiiremat saabumist. See tärkamise ja sulamise aeg ning valguse võit pimeduse üle on ju imekaunis, tekitades meis positiivseid emotsioone.

Kalvi Kõva (SDE): Suusakilomeetreid koguneb sel talvel paarisaja kanti. Sellise saavutusega võivad uhkustada paljud rõugekad. Seda tänu Rõuge–Viitina vahelisele suusarajale, mis sai rajatud tänu maaomanike soojale suhtumisele ja saanimehe Joeli tublile tööle. Samuti on talv läbi heas korras olnud Kiidi mäesuusamägi, kust on õnnestunud alla sõita nii püsti kui pikali.

Mälusopis sorides meenub suusasõit mai algul Järvekülas 1980. aastate lõpus, kus suusatasime lühikeste pükste ja T-särgiga võidu Võrumaa koolinoorte võistlustel. Tõenäoliselt saab maikuus suusatada ka sel aastal. Just praegu on ainulaadne võimalus varastel hommikutundidel hangedel suusatada – proovige seda, võrratu!

Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.
Ülo Tulik (IRL) ei vastanud.
Heimar Lenk (Keskerakond) ei vastanud.
Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD